Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"PEGLANJE" ODNOSA

Macron s kineskim čelnikom: "Urazumite Rusiju, znam da mogu računati na vas"

Aktualno Galerija Emannuel Macron u Kini - 4 Emannuel Macron u Kini - 4 Foto: AFP Emannuel Macron u Kini - 6 Emannuel Macron u Kini - 6 Foto: AFP Emannuel Macron u Kini - 7 Emannuel Macron u Kini - 7 Foto: AFP Emannuel Macron u Kini - 3 Emannuel Macron u Kini - 3 Foto: AFP +4 Emannuel Macron u Kini Galerija 1/9 >>
Francuski predsjednik Emmanuel Macron u četvrtak je u Pekingu pozvao kineskog čelnika Xija Jinpinga da djeluje na Rusiju kako bi zaustavila rat u Ukrajini.

"Ruska agresija u Ukrajini zadala je udarac (međunarodnoj) stabilnosti", rekao je Macron, stojeći uz kineskog predsjednika ispred Velike dvorane naroda uoči njihova sastanka.

"Znam da mogu računati na vas da ćete urazumiti Rusiju i sve vratiti za pregovarački stol." Macronov posjet Kini uz čelnicu Europske komisije Ursulu von der Leyen dolazi nakon godina pogoršanih odnosa Europe i Kine oko niza pitanja, uključujući zaustavljeni investicijski sporazum, kritike kineske transparentnosti oko pandemije covida-19 i nevoljkosti Pekinga da osudi Rusiju zbog njezine invazije na Ukrajinu.

Emannuel Macron u Kini - 4 Emannuel Macron u Kini - 1 Foto: AFP

Emannuel Macron u Kini - 4 Emannuel Macron u Kini - 7 Foto: AFP

Obraćajući se novinarima u srijedu nakon svog dolaska, Macron je rekao da se Europa mora oduprijeti smanjenju trgovinskih i diplomatskih veza s Kinom i odbaciti ono što neki nazivaju "neizbježnom spiralom" napetosti između Kine i Zapada. Von der Leyen će se sastati sa Xijem kasnije tijekom dana, prije trilateralnih razgovora navečer. Macron je prije susreta sa Xijem razgovarao s premijerom Li Qiangom.

Kineska državna televizija CCTV prenijela je riječi Xija da Kina i Francuska imaju sposobnost i odgovornost nadići svoje "razlike" i "ograničenja" dok svijet prolazi kroz duboke povijesne promjene.

Emannuel Macron u Kini - 4 Emannuel Macron u Kini - 6 Foto: AFP

Francuski predsjednik Emmanuel Macron započeo je u četvrtak u Pekingu s nizom sastanaka tijekom zajedničkog posjeta Kini sa šeficom Europske Komisije Ursulom von der Leyen u cilju zacrtavanja pravca budućih odnosa europskog bloka s tom svjetskom silom, nakon višegodišnjih zategnutih odnosa.

Novoimenovani kineski premijer Li Qiang pozdravio je Macrona u Velikoj dvorani naroda koja se uobičajeno koristi za svečana događanja, uoči sastanka s predsjednikom Xi Jinpingom. 

Po svom dolasku u srijedu, Macron je rekao da se Europa ne smije "odvajati" od Kine na ekonomskom planu te da također ne smije oslabiti diplomatske veze s Pekingom. Zapad je zahladio odnose s Kinom zbog pitanja Tajvana, osjetljive tehnologije i bliskih odnosa Kine s Rusijom.

Von der Leyen, u prvoj posjeti Kini od preuzimanja kormila Europske komisije 2019., uoči dolaska je rekla da Kina postaje sve represivnija kod kuće i sve agresivnija u inozemstvu, zamjenjujući eru reformi i otvaranja erom sigurnosti i kontrole, gdje su tvrtke u Kini primorane pomagati u državnim operacijama prikupljanja obavještajnih podataka.

Tijekom njezinog mandata, odnosi EU-a s Kinom su zahladili, uvelike zbog sankcija "milo za drago" kojima je 2021. zamrznut investicijski sporazum te zbog odbijanja Kine da osudi Rusiju zbog invazije na Ukrajinu.

Peking bi pak htio vidjeti da Europa slijepo ne slijedi pokušaje SAD-a da obuzda rast Kine i stoga kineska strana ima velika očekivanja od Macronova posjeta.

"Od posjeta Macrona se očekuje da urodi konkretnim rezultatima glede napretka u gospodarskoj i trgovinskoj suradnji između Kine i Francuske te jačanjem obostranog političkog povjerenja", napisao je u uvodniku kineski list Global Times.

List također navodi da je "vrijedno primijetiti da raznorazne snage u Europi i SAD-u pomno prate Macronov posjet i vrše pritisak u više smjerova".

"Drugim riječima, ne žele svi da Macronov posjet Kini prođe glatko i uspješno", ističe Global Times.

Nakon razgovora s Macronom, kineski premijer će na "radnom ručku" ugostiti von der Leyen. Kasno popodne će Macron i šefica EK-a zasebno razgovarati sa Xijem, a navečer su predviđeni trilateralni razgovori.

l Macron i von der Leyen su rekli da žele uvjeriti Kinu da iskoristi svoj utjecaj u Moskvi kako bi se postigao mir u Ukrajini, ili da barem odvrate Kinu od direktnog pružanja pomoći Moskvi u tom sukobu.

Neki analitičari vjeruju da je europski dvojac u Kini u svojstvu "dobrog i lošeg policajca". Macron bi trebao promicati novi početak u odnosima Kine i EU-a, dok je von der Leyen zadužena za užarene teme, poput trgovine.

Emannuel Macron u Kini - 4 Macron i von der Leyen - 4 Foto: Macron i von der Leyen

Ona je potvrdila da je Kina jedan od ključnih trgovinskih partnera, ali da europske tvrtke nailaze na brojne diskriminatorne prepreke.

"Odnosi dviju strana su opsežni i složeni. Kako ćemo njima rukovoditi utjecat će na prosperitet i sigurnost EU-a. U Pekingu sam da bih razgovarala o tim odnosima i njihovoj budućnosti", tvitala je von der Leyen.

S Macronom je u Kinu stiglo 50-člano izaslanstvo, uključujući i predstavnike kompanija kao što su Airbus, koji pregovara o velikoj narudžbi zrakoplova, Alstom i nuklearni div EDF. Očekuje se da će doći do potpisivanja više ugovora.

Emannuel Macron u Kini - 4 Macron i von der Leyen - 2 Foto: Macron i von der Leyen

No, ne smatraju svi da je to dobar znak, posebice u trenutku kada je rasprava u Europi usredotočena na "samoubilačku ovisnost" o Kini.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene