Luiz Inacio Lula da Silva (Foto: AFP)
Luiz Inacio Lula da Silva (Foto: AFP) Foto: Afp

Bivši brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva izjavio je u subotu pred tisućama simpatizera da će otići na izdržavanje kazne od 12 godina zbog korupcije, ali je ponovio da je nedužan.


"Predat ću se", izjavio je bivši predsjednik Lula, favorit budućih predsjedničkih izbora.

Vezani članci Specijalac osumnjičen za pokušaj iznude Policija objavila nove detalje: Kaznene prijave za specijalca iz Lučkog i bivšu zvijezdu TV serije Policija, ilustracija Kriminalisti u ATJ Lučkom, pretražena soba i ormarić specijalca uhićenog zbog pokušaja iznude

Odluku je donio nakon što su propala dva pokušaja da se povuče nalog za njegovo uhićenje.

On je u subotu ujutro izašao iz sjedišta sindikata u Sao Paolu gdje je proveo posljednja dva dana i otišao na misu zadušnicu za pokojnu suprugu. Pretpostavljalo se da će se nakon mise predati vlastima.

Dilma Rousseff, njegova smijenjena prethodnica na mjestu šefa države, bila je s Lulom na pozornici pred sjedištem sindikata gdje je započeo političku karijeru. Potporu su mu došle dati tisuće pristaša.

Iako je najavio da će se predati policiji, Lula i dalje tvrdi da je nedužan. Obećao je da će iz ove pravne bitke izaći "veći i jači".

"Rođen sam s kratkim vratom, tako da glavu mogu držati visoko", poručio je Lula oduševljenim sljedbenicima koji su ga nakon 55-minutnog govora odnijeli na ramenima u nepoznatom smijeru.

Lula (72), koji uoči predsjedničkih izbora u listopadu ima najveću podršku birača, trebao se pojaviti u sjedištu savezne policije u Curitibi u 17 sati po lokalnom vremenu, ali po isteku tog roka, nalazio se više od 400 kilometara od tog mjesta.

U četvrtak navečer njegov je intimni neprijatelj, protukorupcijski sudac Sergio Moro, na položaju u Curitibi, iznenadio izdavanjem naloga za uhićenje koji je većina promatrača očekivala tek idući tjedan.

Ikona brazilske ljevice, Lula će morati služiti zatvorsku kaznu od 12 godina i mjesec dana jer je primio luksuzni stan na obali mora od građevinske tvrtke u zamjenu za pogodnosti pri javnoj nabavi.

Bivši predsjednik (2003.-2010.) grčevito negira pozivajući se na pomanjkanje dokaza i osuđujući zavjeru kako ne bi osvojio i treći mandat, osam godina nakon što je vlast napustio s rekordnom stopom popularnosti. (Hina)