Incident u kojem je mađarska snimateljica srušila izbjegličku obitelj (Foto; AFP)
Incident u kojem je mađarska snimateljica srušila izbjegličku obitelj (Foto; AFP)

Zemlja koja ima upitnu neovisnost sudstva i slobodu medija, ne bi trebala biti u EU, smatra ministar vanjskih poslova Luksemburga.


Zbog odnosa Mađarske prema izbjeglicama, luksemburški ministar vanjskih poslova Jean Asselborn, poziva na suspenziju, pa čak i na isključenje ove zemlje iz Europske unije. 'Mađarska nije daleko do toga da naredi otvaranje vatre na izbjeglice', rekao je Asselborn za njemački Die Welt u intevjuu koji bi mogao pojačati strasti ususret sastanku zemalja članica u Bratislavi.

No, nije im zamjerio samo odnos prema izbjeglicama. On spominje i upitnu neovisnost sudstva, kao i slobodu medija. 'Svaka država koja krši ove temeljne vrijednosti trebala bi biti privremeno ili za stalno isključena iz EU. Jedino se tako može zaštiti kohezija i vrijednosti Unije', rekao je Asselborn.

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto rekao je kako se njegovog luksemburškog kolegu ne može ozbiljno shvatiti. Drugi ino-ministri zemalja članica, primjerice Njemačke i Latvije, kažu kako shvaćaju da su neke članice 'nestrpljive'.

Iako u po EU pravu postoji mogućnost istupanja zemlje iz Unije, kao što smo vidjeli u slučaju Brexita, nije jasno postoji li mehanizam da se zemlju članicu isključi.