Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvi put nakon pobune u Rusiji

Dramatično Lukašenkovo obraćanje: ''Podižemo vojsku u stanje pune borbene pripravnosti''

Kratka pobuna jedinica Wagnerovih plaćenika i njihov marš na Moskvu pokazala je opasan potencijal nestabilnosti u Rusiji, upozorio je u utorak bjeloruski čelnik Aleksandar Lukašenko.

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko naredio je da se vojska stavi u stanje pune borbene spremnosti, otkrio je na ceremoniji uručenja generalskih epoleta u Minsku. 

Prvi je to Lukašenkov javni istup nakon što je posredovao u zaustavljanju puča Wagnerovih trupa, čiji je vođa Jevgenij Prigožin dobio azil u Bjelorusiji u zamjenu da odustane od pobune

Mlažnjak Embraer Legacy 600, registriran u Rusiji, koji se u dokumentima o američkim sankcijama povezuje s Prigožinom, u utorak je doletio iz Rusije u Bjelorusiju.

"Dao sam sve zapovijedi da se vojska podigne u stanje pune borbene pripravnosti", rekao je Lukašenko i dodao da je Rusija trenutačno na testu izdržljivosti, pišu RIA Novosti.

"Ako Rusija propadne, ostat ćemo pod ruševinama. Svi ćemo umrijeti", dodao je.

"Neću kriti, bilo je jako bolno gledati događaje na jugu Rusije. Ne samo meni, brojni naši građani uzeli su to k srcu. Samo je jedna Majka Rusija", poručio je Lukašenko.

Pročitajte i ovo Opet je izbio veliki požar u stambenom tornju u Ajmanu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima - 1 Nije prvi put VIDEO/FOTO Dramatična snimka požara u stambenom tornju: Vatra je gutala neboder, a vjetar je raznosio žar po gradu

Povijest pamti, dodao je: "Bjelorusi znaju braniti svoju zemlju. Bili smo i bit ćemo jači od bilo kakvih izazova."

Lukašenko navodi da je odmah stavio bjeloruske snage u stanje borbene pripravnosti tijekom pobune Wagnera koja je završila u subotu.

Lukašenko vlada Bjelorusijom od 1994. i bliski je saveznik ruskoga predsjednika Vladimira Putina.

Vojska, policija i specijalne snage stavljeni su u stanje pune borbene pripravnosti u roku od jednog dana, dodao je Lukašenko koji je bio medijator u pregovorima o okončanju pobune vođe Wagnera Jevgenija Prigožina.

Pročitajte i ovo Ilustracija uzalud pokušali plivati Drama na ljetovanju: Vjetar otpuhao dijete (2) u gumenjaku dva kilometra od obale, roditelji samo gledali kako postaje točka u daljini

Lukašenko je priznao da su sve uključene strane, pa tako i on, podcijenile opasnost od eskalacije, vjerujući umjesto toga da se problem može riješiti.

Putin i Prigožin su se "sudarili", rekao je. “U ovom slučaju nema heroja”, dodao je.

Prema Kremlju, Prigožin će u Bjelorusiji imati utočište, a slučaj protiv njega je odbačen u Rusiji.

Lukašenko je također rekao da njegova zemlja želi učiti iz ratnog iskustva ruske plaćeničke skupine Wagner, izvijestila je u utorak Belta.

"Ako njihovi zapovjednici dođu i pomognu nam... kažu nam što je trenutno važno... To je neprocjenjivo. To je ono što trebamo preuzeti od Wagnera", rekao je Lukašenko, dodajući da se Bjelorusija ne treba bojati prisutnosti plaćenika.

"Držat ćemo ih pomno na oku", najavio je bjeloruski čelnik.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene