Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Austrijanac Felix Baumgartner napravio je novi podvig i uspješno izveo skok s visine od 29 kilometara.


Baumgartner je prema tlu jurio brzinom od 805 kilometara na sat, a sve je zapravo bila samo priprema za konačan skok koji želi izvesti - onaj s 36,5 kilometara.

Vezani članci Slika nije dostupna Probio zvučni zid skočivši s ruba svemira - Naši slavni dečki uhvatili su ga u Poreču Slika nije dostupna Skočio s ruba svemira i sigurno sletio na tlo nakon osam minuta

>> Skočio s ruba svemira i sigurno sletio na tlo nakon osam minuta

Ukoliko mu uspije i taj skok, Baumgartner će postaviti još novih rekorda - opet onaj za visinski skok čovjeka te bi mogao postati i prvi čovjek koji je probio zvučni zid u zraku (1.126 kmh), bez letjelice.

'To mi je uvijek bio san, ali je bilo tako teško skočiti ovaj skok, jer je bilo iznimno vruće u kapsuli. Bilo je naporno posljednjih dana, jer nismo imali uspjeha s lansiranjem, vrijeme je bilo konstantno loše i nismo uopće spavali. Bilo je uistinu teško skočiti danas', istaknuo je Baumgartner.

Austrijanac je postavio ovim skokom i osobni rekord. Pri idućem skoku, balon punjen helijem, koji ga nosi u stratosferu, raširit će se na veličinu manjeg nebodera, a treći skok, trebao bi biti i onaj konačni - za rekord svih rekorda.

Pogledajte snimku skoka s 29 kilometara koji je trajao ukupno 3 minute i 48 sekundi.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.