Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Skok s 41.842 metra

VIDEO Skokom iz svemira oborio rekord koji se smatrao neoborivim - 'Bila je to divlja, divlja vožnja'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Penjanje do predviđene visine trajalo je dva sata, a slobodan pad, pri kojem je dosegao brzinu od 1323 kilometra na sat, do povratka na Zemlju trajao je nešto više od četiri minute.

Alan Eustace, 57-godišnji izvršni direktor Googlea, skočio je jučer s visine od 41.842 metra i tim skokom oborio rekord koji je prije dvije godine postavio Austrijanac Felix Baumgartner koji je skočio s visine od 39.044 metra.

Ovim je rezultatom Eustace postao druga osoba na svijetu koja je probila zvučni zid izvan letjelice, izvijestila je korporacija Paragon Space Development koja je organizirala let, odnosno skok, i koja je godinama radila na projektu izrade specijalnog svemirskog odijela za ovakve pothvate.

Eustaceov se balon, napunjen helijem, otisnuo prema visini iznad pustinje Novog Meksika, javlja Sky News.

Penjanje do predviđene visine trajalo je dva sata, a slobodan pad, pri kojem je dosegao brzinu od 1323 kilometra na sat, do povratka na Zemlju trajao je nešto više od četiri minute. Sletio je nešto više od 100 kilometara dalje od mjesta s kojega je poletio.

Eustace se za ovaj skok pripremao gotovo tri godine, a pripreme su uključivale intenzivno planiranje i trening. O ovom nevjerojatnom iskustvu je rekao:

'Možete vidjeti mrak svemira, kao i slojeve atmosfere, što nikad prije nisam vidio. Bila je to divlja, divlja vožnja.'

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ludi skok VIDEO Nevjerojatan sky-dive 'kroz' neboder! Slika nije dostupna Zabavna snimka Potpuno drugačija verzija Felixovog skoka s ruba svemira!

Video: Pogledajte kako izgleda skok u letačkom odijelu s 4500 metara

Felix Baumgartner je rekord postavio u listopadu 2012. godine kada je skočio s visine od 39.044 kilometra. Uspinjanje, u njegovom slučaju u kapsuli, trajalo je također oko dva sata, probio je zvučni zid u slobodnom padu koji je također trajao nešto više od četiri minute i pri kojem je dosegao brzinu od 1342 kilometra na sat.


 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene