Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nikakva vidljivost

Loše vrijeme prekinulo potragu za malezijskim zrakoplovom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Loši vremenski uvjeti zaustavili su u četvrtak zračnu i pomorsku potragu za putničkim zrakoplovom Malaysia Airlinesa za koji se vjeruje da se srušio u južnom dijelu Indijskog oceana, čime su dodano umanjeni izgledi za pronalaženje ostataka zrakoplova koji se navodno vide na novim satelitskim snimkama.

Međunarodna potraga, koja uključuje jedanaest zrakoplova i pet brodova, bila je krenula prema području na kojemu bi se moglo nalaziti više od stotinu objekata snimljenih francuskim satelitom ranije ovoga tjedna. Pretpostavlja se da su to ostaci malezijskog zrakoplova s 239 putnika i članova posade nestalog prije 19 dana.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ugledan domaći stručnjak tvrdi Godinu dana misterija: 'Vjerojatnost da se pronađu ostaci MH370 manja je od 1 posto' Slika nije dostupna Malezijski premijer uvjerava Let MH370: 'Nema odmora dok se misterij ne razriješi'

"Vremenska prognoza za to područje je velika hladnoća, velike turbulencije i gotovo nikakva vidljivost", rekao je američki časnik Adam Schantz koji vodi tim američkih zrakoplova. "Svi koji su tamo vraćaju se, a svi letovi prema tom dijelu oceana otkazani su", dodao je Schantz, prenosi Reuters.

Nestali let poslao još jedan neobjašnjivi signal: Tko je to bio? Pilot ili netko drugi?

Australske pomorske vlasti, koje koordiniraju cijelu operaciju potrage, potvrdile su da su svi izviđački letovi otkazani, a brodovi napuštaju to područje zbog lošeg vremena.

Malezijski ministar prometa Hishammuddin Hussein rekao je na konferenciji za tisak da je sada važno da se potvrdi da su pronađeni ostaci dijelovi nestalog zrakoplova. "Imamo četiri odvojena traga sa snimaka satelita, iz Australije, Kine i Francuske, koji pokazuju moguće ostatke. Sada je ključno povezati te ostatke s MH370", rekao je Hussein.

Najnovije satelitske snimke tvrtke Airbus Defence and Space, odjela Airbus grupacije, prikazuju 122 moguća komada zrakoplova na 400 četvornih metara površine oceana, u rasponu od jednog do 23 metra dužine. Deseci zrakoplova iz Australije, SAD-a, Novog Zelanda, Kine, Japana i Južne Koreje proteklih su dana pretraživali vode oko 2.500 kilometara jugozapadno od Pertha ne bi li ugledali olupinu Boeinga 777 koji se vjerojatno srušio tisućama miljama od svoje predviđene rute.

Zrakoplov na letu MH370 malezijske aviokompanije izgubio se s radara 8. ožujka, manje od sat vremena nakon polijetanja iz Kuala Lumpura za Peking s 227 putnika i 12 članova posade, među kojima je više od 150 Kineza, i misteriozno nestao i od tada se za njim intenzivno tragale spasilačke posade čak 26 zemalja.

Mjesto rušenja, u južnom dijelu Indijskog oceana, tisućama je milja udaljeno od trase na kojoj se zrakoplov trebao nalaziti i mnogo ključnih pitanja o tome kako je tamo završio još nema odgovore. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene