Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Europska unija prošle je godine na neispravan način potrošila 6,4 milijarde eura, od čega su dvije petine troškova zemalja članica i europskih institucija učinjene pogreškom, priopćila je u utorak revizija.


"Nije riječ o prijevari, neučinkovitosti ili bacanju novca", priopćio je Europski revizorski sud. "Posrijedi je procjena količine novca koji nije smio biti isplaćen jer nije korišten u potpunom skladu s pravilima EU-a", naveo je sud.

Vezani članci Mladi koji su otišli Problem koji postaje sve veći: Hrvatska je četvrta na svijetu po broju iseljenih visokoobrazovanih ljudi Liječnik u bolnici Raste broj oboljelih u svijetu: Pogledajte video Ministarstva zdravstva s uputama kako se zaštititi od zaraze opasnim koronavirusom

Pojašnjavajući da većina grešaka potječe od pogrešne primjene ili nerazumijevanja često složenih pravila EU o trošenju sredstava, dok su samo 22 slučaja označena kao moguća prijevara i upućena službi EU za borbu protiv korupcije (OLAF).

EK: Neki od britanskih zahtjeva 'jako problematični'

Nepravilno je isplaćeno 4,4 posto proračuna EU-a za 2014. koji je iznosio 142,5 milijardi eura. Revizorski sud bi htio da se stopa pogreške smanji na dva posto.

Revizorski sud je posebna nadzorna institucija Europske unije, nadležna za provjeru prihoda i rashoda svih tijela, ukoliko to nije isključeno nekim ustavotvornim dokumentom. Revizorski sud kontrolira ispravnost i zakonitost te regularnost svih transakcija, a sjedište mu je u Luksemburgu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook