Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napokon presuda

London: Dvojica osuđena zbog ubojstva koje je otkrilo rasizam u policiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanski je sud osudio dvojicu muškaraca za ubojstvo crnoga tinejdžera Stephena Lawrencea, a to ubojstvo 1993. pretvorilo se u slučaj koji je razotkrio rasizam u londonskoj policiji i doveo do promjena zakona, zahvaljujući kojima se istoj osobi može i dvaput suditi za isti zločin.

Lawrence je bio 18-godišnji učenik kojega je na autobusnoj postaji u jugoistočnome dijelu Londona nasmrt izbola ničim izazvana banda bijelih mladića koji su izvikivali rasističke parole.

Na šestotjednu suđenju na kojem je tužilaštvo predstavilo nove dokaze, Gary Dobson (36) i David Norris (35) proglašeni su krivima.

Lawrenceova majka Doreen i otac Neville jecali su na izricanju presude u londonskome sudu Old Baileyu. Pošto je policija zabrljala istragu, njih se dvoje godinama borilo da se krivci privedu pravdi.

Dok su ga odvodili iz sudnice, Dobson je tvrdio da je nedužan: 'Osudili ste nedužna čovjeka, nadam se da možete živjeti s time'.

Doreen Lawrence rekla je da osjeća mješavinu ljutnje i olakšanja. 'Kako mogu slaviti kad moj sin leži u grobu? Ove presude neće mi ga vratiti', rekla je novinarima pred sudom.

Stephen Lawrence pokopan je na Jamajci s koje su njegovi roditelji šezdesetih godina 20. stoljeća emigrirali u Britaniju.

Pročitajte i ovo Danka Ilić gdje je tijelo djevojčice? Otkriveni rezultati DNK analize automobila kojim su ubojice udarili i vozili malenu Danku Ilić Osumnjičeni za ubojstvo žene u Blatu priveden na sud FOTO Ovo je muškarac koji je prerezao vrat ženi kod savskog nasipa: Skrivao je lice, ima ozlijeđenu ruku



Sudac William Macpherson u izvještaju 1999. napisao je kako je to ubojstvo razotkrilo 'institucionalni rasizam' u londonskoj policiji kojom dominiraju visoki dužnosnici bijelci, a policajce je optužio i za nesposobnost.

'Da je policija dobro radila, ja bih zadnjih 18 godina provela žalujući, a ne u lovu na njegove ubojice', dodala je majka ubijenog. 'A u ovoj se zemlji i dalje događaju rasistički napadi'.

Slučaj Stephena Lawrencea pomogao je i da se iz zakona izbaci odredba po kojoj nitko ne može dvaput na sud zbog istog zločina. Gary Dobson već je 1996. oslobođen optužbe za to ubojstvo. Tada su ga privatno tužili roditelji ubijenoga. Odredba da se istoj osobi dvaput ne smije suditi za isti zločin izbačena je iz zakona 2005. Žalbeni sud pobio je Dobsonovu oslobađajuću presudu u svibnju 2011. i odlučio da se Dobsonu može ponovno suditi.

Dvojici osuđenika u srijedu će biti izrečena i kazna. Prijeti im doživotni zatvor, a sudac će odlučiti koliko godina moraju najmanje provesti u zatvoru da bi dobili mogućnost ranijega izlaska. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene