Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Na pomolu novi spor sa Slovenijom... najveći do sad?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenska komercijalna televizijska postaja A-kanal najavila je u svojoj glavnoj informativnoj emisiji u četvrtak popodne "najveći spor s Hrvatskom od 1991. godine" jer, kako tvrdi, posjeduje dokaze iz katastra općine Buje da su parcele na "spornom teritoriju" južno od rijeke Dragonje lokalne vlasti u Istri prodale novim vlasnicima iako su parcele u vlasništvu slovenskoga državnog fonda poljoprivrednih zemljišta.

U vijesti objavljenoj kao "breaking news" kritiziraju se premijer Janez Janša i ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel što već nisu reagirali na "ozbiljan incident" iako ih je o njemu već pismeno obavijestio kontroverzni "borac za južnu granicu" Joško Joras koji je spomenute parcele imao u najmu.

Pročitajte i ovo Granica sa Slovenijom - 4 Prijedlog pred vladom Slovenija produljuje pojačanu kontrolu granica do ljeta: "Brojke su i dalje visoke" Policijska kontrola na granici NOVE MJERE Slovenija će zatražiti produljenje kontrole na granici s Hrvatskom

"Jednu od parcela kupio je slovenski državljanin i moj susjed Urban Cerar koji djeluje kao hrvatski trojanski konj", izjavio je za A-kanal Joško Joras.

>> Grad Buje o prodaji i zakupu zemljišta

>> Sanader: Zbog spora u Bujama potreban aktivniji rad hrvatsko-slovenskih povjerenstava

>> Jakovčić: Hrvatska je upisana kao vlasnik zemljišta južno od Dragonje

Slovenski državni fond za poljoprivredna zemljišta bio je, tvrdi
A-kanal, već davno obaviješten da hrvatske vlasti namjeravaju
protupravno prodati spomenute parcele, ali su im vlasti u Ljubljani savjetovale da "ne zaoštravaju stvari" zbog cjelokupnosti odnosa s Hrvatskom, navodi slovenska komercijalna tv-postaja.

Slovenci najavljuju prosvjed zbog prodaje Jorasovih parcela

Potvrde li se informacije da je općina Buje prodala parcele južno od Dragonje, slovensko ministarstvo vanjskih poslova oštro će prosvjedovati, izjavio je za ljubljansko "Delo" od petka
glasnogovornik slovenskog ministarstva vanjskih poslova Gregor Šurc.

"Bude li informacija potvrđena, najoštrije ćemo prosvjedovati jer je time povrijeđeno slovensko pravo - te parcele su u vlasništvu našeg fonda poljoprivrednih zemljišta. Sve kupce obavijestit ćemo da taj jednostrani čin smatramo pravno ništavnim", rekao je Šurc za "Delo".

Budući da je riječ o parcelama na južnoj strani rijeke Dragonje za koje Slovenija smatra da je "sporni teritorij" jer još nije sklopljen ugovor o granici sa susjednom državom, vodeći slovenski dnevni list već u naslovu ističe da je riječ "o još jednom koraku Hrvatske prema osvajanju slovenskog teritorija", te da Hrvatska njime dokazuje da "ne uvažava stanje na granici od 26. lipnja 1991. godine".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene