Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sanader: Zbog spora u Bujama potreban aktivniji rad hrvatsko-slovenskih povjerenstava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Ivo Sanader apelirao je danas da dva hrvatsko-slovenska povjerenstva, čije je osnivanje lani dogovorio sa slovenskim premijerom Janezom Janšom, što prije krenu u konkretne pripreme za rješavanje otvorenih graničnih pitanja pred međunarodnim pravosudnim tijelom.

Sanader je apel uputio sa sjednice Vlade u povodu novih sporenja nakon tvrdnji Slovenije da parcele kod Buja u Istri pripadaju slovenskom fondu poljoprivrednih zemljišta.

Pročitajte i ovo Domagoj Mikić i Damijan Šinigoj - 4 Teško je ozlijeđen Speleolog upao u špilju duboku 150 metara: Akcija spašavanja trajala 18 sati Slovenski specijalci, ilustracija Velika akcija Slovenski specijalci upali u osnovnu školu: Uhićena je učiteljica

Istaknuo je kako je nakana njegove Vlade, a uvjeren je da bi na to pristala i slovenska Vlada, da dva zajednička povjerenstva što prije počnu konkretne pripreme za stvaranje pravnog okvira izlaska Hrvatske i Slovenije pred međunarodno pravosudno tijelo, najvjerojatnije Međunarodni sud pravde u Haagu, te definiranje spornih točaka na granici koje bi bile predmet tog postupka.

"Apeliram na sve, s obzirom na činjenicu da Hrvatska želi u dobrosusjedskom i prijateljskom ozračju, rješavati otvorena pitanja s prijateljskom Slovenijom, jer je to prijateljstvo veće od otvorenih pitanja", poručio je Sanader.

Naglasio je da je na snazi tzv. bledski sporazum koji je lani potpisao s Janšom, da su ga podržale i hrvatski i slovenske stranke, te da je vrijeme da zajednička povjerenstva, unatoč zastoju u njihovu radu, konkretno krenu s pripremama za postupak.

Premijer je izvijestio da su u tom smislu ministru vanjskih poslova Goranu Jandrokoviću već dane upute.

S informacijom da o parcelama koje je prodao grad Buje, a koje su prema slovenskim izvorima bile u zakupu slovenskog državljanina Joška Jorasa i slovenski državni fond smatra ih svojim vlasništvom, prva je jučer izašla slovenska komercijalna televizija A-kanal, najavljujući da će iz toga nastati "najveći spor s Hrvatskom od 1991.".

Informaciju je potom ponovila i komercijalna televizija POP-TV, čemu se potom pridružila i javna RTV Slovenija.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene