Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Jakovčić: Hrvatska je upisana kao vlasnik zemljišta južno od Dragonje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istarski župan Ivan Jakovčić u petak je odbacio slovenske tvrdnje da parcele južno od Dragonje, koje je Grad Buje prodao i koje su prema slovenskim izvorima bile u zakupu slovenskog državljanina Joška Jorasa, pripadaju slovenskom fondu poljoprivrednih zemljišta.

"Procedura je poštovana, zemljište je u vlasništvu Republike Hrvatske jer je Hrvatska upisana kao vlasnik tog zemljišta", poručio je Jakovčić u izjavi za Hinu.

Pročitajte i ovo Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj NE Krško - 1 Najprije remont Sprema se izgradnja novog bloka nuklearke Krško: Uskoro važan referendum

Po njegovim riječima prodaja poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj podložna je vrlo kompliciranoj proceduri i u ovom slučaju su sva nadležna tijela, od Ministarstva poljoprivrede do Državnog odvjetništva, radila sve ono što je bilo neophodno.

"Našim prijateljima u Sloveniji želim još jednom jasno poručiti kako je sve što je južno od kanala Sv. Odorika Istarska županija odnosno Grad Buje. Tako se ponašamo i tako ćemo se i dalje ponašati jer sve drugo značilo bi nepoštivanje istine i nepoštivanje međunarodnih propisa", istaknuo je istarski župan Ivan Jakovčić. 

Dodao je kako su oni koji u Sloveniji, "ponovno rade cirkus oko svega toga zlonamjerni i žele narušiti dobre odnose između Hrvatske i Slovenije.

"Vjerujem da u tome neće uspjeti", zaključio je Ivan Jakovčić.

Glasnogovornik slovenskog Ministarstva vanjskih poslova Gregor Šurc je u ljubljanskom "Delu" u petak izjavio kako će, potvrde li se informacije da je "Grad Buje prodao parcele južno od Dragonje koje je u zakupu imao Joško Joras", slovensko ministarstvo vanjskih poslova oštro prosvjedovati.

S informacijom o prodaji parcela koje slovenski državni fond smatra svojim vlasništvom prva je jučer izašla slovenska komercijalna televizijska postaja A-kanal, najavljujući da će iz toga nastati "najveći spor s Hrvatskom od 1991. godine". Informaciju je onda ponovila i komercijalna postaja POP-TV, čemu se poslije pridružila i javna RTV Slovenija.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene