Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Teško do vlasti

Ljevica izabrala svog kandidata za predsjedatelja Zastupničkog doma parlamenta Federacije BiH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Blok stranaka predvođen Socijaldemokratskom partijom Bosne i Hercegovine (SDP BiH) uspio je u utorak izabrati SDP-ova kandidata za predsjedatelja Zastupničkog doma parlamenta Federacije BiH čime je potvrđeno kako će vodećim nacionalnim stranakama bez obzira na rezultate koje su ostvarile na listopadskim izborima biti teško uspostaviti novu izvršnu vlast.

Za predsjedatelja Zastupničkog doma entitetskog parlamenta glasovima 52 od 98 zastupnika koliko ih broji to tijelo izabran je Elvir Karajbić kao kandidat kojega je predložila skupina SDP-Demokratska fronta (DF)-Naša stranka (NS).

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Potvrđeno SDP BiH bez izbornog kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Slika nije dostupna Nastavljaju sa 'Savezom za bolju budućnost' SDP BiH odbio ponudu SDA za obnovu koalicije

Karajbić je izabran nakon što su zastupnici Stranke demokratske akcije (SDA) i HDZ BiH napustili konstituirajuću sjednicu Zastupničkog doma a oni su to učinili kada je prvremeni predsjedatelj Edin Mušić iz SDA ustvrdio kako nema uvjeta za izbor njegova nasljednika jer nisu provedene sve potrebne procedure.

Zastupnici iz grupacije koja je okupila većinu na to su burno reagirali inzistirajući na nastavku sjednice. Uslijedila je žestoka svađa u kojoj se nisu birale riječi.

"Ovo je sramota... Vi silujete demokraciju. Znači, kad nemate većinu primjenit ćete silu a onda se pitate zašto neće nitko s vama u koaliciju", vikao je predsjednik SDP-ova kluba zastupnika Damir Mašić na Mušića.

SDA je u Zastupničkom domu federalnog parlamenta pojedinačno najjača stranka s 27 zastupničkih mjesta. HDZ ima 16 zastupnika a koliko je na izborima dobio i SDP a predsjednik te stranke Nermin Nikšić ranije je kazao kako će oni pokušati okupiti koliciju koja bi uspostavila vlast bez sudjelovanja nacionalnih stranaka.

Ishod glasovanja za predsjedatelja entitetskog Zastupničkog doma ne znači kako je ta bitka okončana jer će konačni izgled vlasti u tom entitetu bitno ovisiti o odluci Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) o načinu raspodjele mandata u federalnom Domu naroda u kojega se zastupnici biraju neizravno iz sastava skupština deset županija.

Ukoliko HDZ BiH na temelju te odluke bude u prilici kontrolirati apsolutnu većinu u klubu hrvatskih zastupnika u entitetskom Domu naroda bez te stranke se neće moći uspostaviti izvršna vlast u Federaciji BiH. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene