Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ljajić: 'Informacije o Mladiću imaju Tolimir i Mladićeva obitelj'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik srbijanskog nacionalnog vijeća za suradnju s Tribunalom u Den Haagu (ICTY) Rasim Ljajić ustvrdio je danas, za beogradski tabloid Kurir, da vlasti u Beogradu već "godinu i pol dana nemaju pouzdane informacije o odbjeglom najtraženijem haaškom optuženiku Ratku Mladiću".

Rekao je i da zna tko bi mogao otkriti gdje se on krije, ukazujući na haškog optuženika Zdravka Tolimira te Mladićevu obitelj.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Beograd ima informacije o Mladiću, ali ne i rezultate potrage Slika nije dostupna Ljajić: Tolimir organizirao skrivanje Mladića

"Mislim da bi Zdravko Tolimir mogao pružiti vrlo korisne informacije, ali ne vjerujem da će on to uraditi", kazao je Ljajić, a odgovarajući na dodatno pitanje kazao je i kako "misli da to znaju i članovi Mladićeve obitelji". 

Također jedan od najtraženijih haških bjegunaca, general Vojske RS Tolimir, optužen je za genocid u Srebrenici, a prije mjesec dana je uhićen i poslan u Haag.

Ljajić je također rekao da su se "Mladićevi jataci sastajali samo na jednom mjestu - u jednoj ustanovi u Beogradu u kojoj su međusobno razmjenjivali pisane poruke i tako održavali kontakt", dodajući da "ne može reći koja je to ustanova".

Ljajić je ponovio kako je "nedvosmisleno potvrđeno da je Mladić bio do prosinca 2005. u Beogradu" , ali, prema njegovim riječima, ima nekih saznanja i za razdoblje poslije toga o čemu, kako je rekao, ne može govoriti, jer su "takve informacije predmet operativnih provjera".

Prema dosadašnjim saznanjima, najveći broj Mladićevih pomagača dolazi iz Republike Srpske, rekao je Ljajić, navodeći da su neki od njih umirovljeni časnici Vojske Jugoslavije koje vode "materijalni, a ne domoljubni razlozi".

Čelnik nacionalnog vijeća za suradnju s Haagom kazao je u intervjuu da je Tribunalu obećano odlučno nastavljanje akcija, koje se provode jednom tjedno, te da novi ministar obrane Srbije Dragan Šutanovac "provodi redovite kontrole u vojnim objektima" i da se poduzimaju dosad najozbiljniji napori da se obveze izvrše.

Ljajić je također rekao da "nema saznanja da je haaški optuženik Radovan Karadžić postigao dogovor s Holbrookom da ga se ne goni", te da je i on o tome pročitao u tisku.

Na pitanje o suradnji dviju informativno-sigurnosnih agencija,
civilne i vojne (BIA) i (VBA), te navodima srbijanskog specijalnog
tužitelja za organizirani kriminal Slobodana Radovanovića da vojna (VBA) ne surađuje s njim, Ljajić je odgovorio da je suradnja dviju agencija "sada dobra, ali to ne znači da ne može biti i bolja".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene