Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ljajić: Tolimir organizirao skrivanje Mladića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prije nekoliko dana uhićeni haški optuženik Zdravko Tolimir jedno je vrijeme organizirao skrivanje najtraženijeg haškog bjegunca Ratka Mladića, izjavio je predsjednik Nacionalnog savjeta za suradnju s Haškim sudom Rasim Ljajić.

- Tolimir i Mladić, međutim, već duže nisu zajedno, pa uhićenje
Tolimira ne mora značiti da smo korak bliže Mladiću, kazao je Ljajić za beogradski dnevnik "Blic" od nedjelje. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odnosi sa susjedima 'Srbija nema razloga bježati od presude ICJ-a' Slika nije dostupna Nakon ostavke 'Imamo ideju gdje se nalazi Mladić'

On je dodao da dosadašnja iskustva pokazuju da su se haški bjegunci skrivali uglavnom u pograničnom području između Republike Srpske i Srbije.

Predsjednik Nacionalnog savjeta za suradnju s Haškim sudom je dodao i da nitko ne zna gdje se krije haški bjegunac Radovan Karadžić i ocijenio da se Srbija treba usredotočiti na preostala tri bjegunca, Ratka Mladića, Stojana Župljanina i Gorana Hadžića.

- Ovo je trenutak da se Župljanin i Hadžić predaju. Vjerujem da im je slučaj Tolimira pokazao da se nitko ne može vječno skrivati. Što se Mladića tiče, zaista ne vjerujem da se on ima namjeru predati, kazao je Ljajić, dodajući da he uhićenje Tolimira 31. svibnja "pokazatelj jasne volje" da se završi suradnja s Haškim sudom, koji mnogo znači za vraćanje povjerenja između Beograda i Haškog suda.

Ljajić je u nedjelju, govoreći o predstojećem posjetu glavne haške tužiteljice Carle del Ponte - koja sutra, u ponedjeljak dolazi u četverodnevni posjet Beogradu - kazao da je je za Srbiju vrlo važno da njen izvještaj kojega će Vijeću sigurnosti UN-a podnijeti 18. lipnja bude pozitivan, s obzirom na to da bi tako bila otvorena vrata pregovorima Srbije i Europske unije.

- Mislim da će se ovaj posjet odvijati u pozitivnijem političkom
ambijentu, kako zbog činjenice da je formirana nova Vlada i Savjet za nacionalnu sigurnost, tako i zbog toga što je uoči njenog posjeta izručen Tolimir, jedan od preostale četvorice haških bjegunaca, kazao je Ljajić novinarima.

Carla del Ponte će se u četiri dana svog radnog posjeta sastati s predsjednikom i premijerom Srbije Borisom Tadićem i Vojislavom Koštunicom, članovima Vlade Srbije, predsjednikom Nacionalnog savjeta za suradnju s Haškim sudom Rasimom Ljajićem, kao i predstavnicima službi koje rade na Akcijskom planu za okončanje suradnje Srbije s Haškim sudom.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene