Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pokazale analize

Liječnici pacijentima dižu tlak!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kad idući put posjetite svog liječnika kako bi vam izmjerio krvni tlak, možda bi bilo bolje da zamolite da to napravi medicinska sestra jer su analize pokazale da doktori u pravilu izmjere viši tlak.

Britanski znanstvenici predvođeni doktorom Christopherom Clarkom sa sveučilišta Exeter proučili su nalaze mjerenja tlaka u 1000 pacijenata kojima su tlak izmjerili i liječnik i sestra tijekom istog posjeta ordinaciji, prenosi BBC.

Pročitajte i ovo Provjereno: Dom zdravlja - 1 Tko će nas liječiti? Ženi sa slomljenim kukom htjeli dati samo tabletu, ali ni nju nisu imali: "Samo su ispunili papirologiju i pozdravili se s nama" Problem s kolima hitne pomoći POTRESNA SVJEDOČANSTVA Infuzija na 41 stupanj, strgani podovi, višesatna čekanja... ''Nije bilo ugodno voziti se u kolima hitne dok krvariš misleći da ćeš izgubiti bebu...''

Rezultati pokazuju da sestre dobivaju rezultate koji više odgovaraju stvarnom stanju. 'Nekada je ta razlika u mjerenjima dovoljna da pacijent prijeđe granicu za hipertenziju, nepotrebno dobije lijekove i izlaže se neželjenim nuspojavama', kaže Lee.

Neodgovorni pacijenti državu stoje milijune! Razmišlja se o kažnjavanju!

Razlika je vjerojatno u tome što su pacijenti anksiozniji kada im tlak mjeri liječnik, odnosno događa im se takozvani 'efekt bijele kute', kažu znanstvenici koji su rad objavili u časopisu British Journal of General Practice. (Hina) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene