Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kad idući put posjetite svog liječnika kako bi vam izmjerio krvni tlak, možda bi bilo bolje da zamolite da to napravi medicinska sestra jer su analize pokazale da doktori u pravilu izmjere viši tlak.


Britanski znanstvenici predvođeni doktorom Christopherom Clarkom sa sveučilišta Exeter proučili su nalaze mjerenja tlaka u 1000 pacijenata kojima su tlak izmjerili i liječnik i sestra tijekom istog posjeta ordinaciji, prenosi BBC.

Vezani članci Medicinsko osoblje Opće bolnice Šibenik Iz Udruge poslodavaca u zdravstvu Hrvatske ističu: ''Osuđujemo nasilno ponašanje prema osoblju koji daje sve od sebe'' Liječnik u ordinaciji (Foto: Dnevnik.hr) Liječnici ne žele biti odgovorni za vozače: Prijave ruše povjerenje liječnika i pacijenata

Rezultati pokazuju da sestre dobivaju rezultate koji više odgovaraju stvarnom stanju. 'Nekada je ta razlika u mjerenjima dovoljna da pacijent prijeđe granicu za hipertenziju, nepotrebno dobije lijekove i izlaže se neželjenim nuspojavama', kaže Lee.

Neodgovorni pacijenti državu stoje milijune! Razmišlja se o kažnjavanju!

Razlika je vjerojatno u tome što su pacijenti anksiozniji kada im tlak mjeri liječnik, odnosno događa im se takozvani 'efekt bijele kute', kažu znanstvenici koji su rad objavili u časopisu British Journal of General Practice. (Hina) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook