Europa je "uvelike pogoršala" izbjegličku krizu u 2015. propustivši "nažalost" preuzeti odgovornost za egzodus koji je više od milijun osoba bacilo na ulice, optužuju Liječnici bez granica u izvješću objavljenom u utorak.


'Sjetit ćemo se 2015. kao godine u kojoj je Europa nažalost propustila preuzeti odgovornost i uzvratiti na hitne potrebe za pomoć i u zaštiti više od milijun muškaraca, žena i djece', ocjenjuje nevladina organizacija.

Vezani članci Koronavirus, ilustracija Crna prognoza: WHO otkrio koliko mrtvih od COVIDA u Europi predviđaju za iduća tri mjeseca Kaos na ulicama Kabula Ministri policije EU-a sastaju se zbog migracija u svjetlu afganistanske krize: Zabrinuti su zbog mogućeg masovnog priljeva ljudi, no ima i skeptičnih

Izvješće je vrlo kritično spram Europe koja je 'uvelike pogoršala' izbjegličku krizu, kao i zdravlje i dobrobit svih tih osoba u bijegu.

Podsjećajući da je gotovo 3.800 osoba smrtno stradalo u pokušaju prijelaza Sredozemnog mora prošle godine, Liječnici osuđuju europsko odbijanje da predloži 'legalne i sigurne alternative pogibeljnoj morskoj plovidbi'. Njome je više od milijun ljudi završilo u rukama krijumčara te na prenapučenim brodovima.

Nevladina organizacija napala je i uvjete prihvata, posebice u Grčkoj gdje su vlasti 'propustile organizirati humani i odgovarajući sustav prijema', posebice pri registraciji migranata.

Liječnici bez granica zgroženi su 'jednostranim i neodgovornim odlukama zatvaranja granica u Europi i nedostatkom suradnje između zemalja članica koje su se poigrale zdravljem i dostojanstvom' migranata otvarajući te zatvarajući svoje granice na 'opasno nepredvidljiv način'. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju