Vulkan Mayon na Filipinima ne prestaje eruptirati. Do sada je zbog toga evakuirano više od 34.000 ljudi.


Vulkan Mayon, koji i inače privlači na tisuće turista, jedan je od najaktivnijih vulkana na području Filipina – u zadnjih 500 godina eruptirao je 50-ak puta. Policija je na ključne točke postavila policijske blokade kako bi spriječili turiste da se previše približe. Lava koja se izlijeva iz kratera protegnula se na čak 6,5 kilometara.

Vezani članci Slika nije dostupna Erupcija vulkana očekuje se svakog trenutka Slika nije dostupna Zbog erupcije vulkana evakuacija 55 tisuća ljudi

Šef filipinskog Instituta za vulkanologiju i seizmologiju Renato Solidum rekao je: "Piroklastični tokovi, kojih je bilo nekoliko, nisu nastali eksplozijom vulkanskih stijena. Generirani su od fragmenata lave koji su se "razlili" iz struje lave na gornjim padinama".

Piroklastični tok bujica je pare i čestica, a može doseći temperaturu višu od 1000 stupnjeva. Na svojem putu uništava – sve. 

Vulkanolog Solidum upozorava da se najopasnija erupcija može dogoditi "u roku od nekoliko tjedana ili čak dana".

Prva zabilježena erupcija ovog vulkana bila je 1616. godine, a najrazornija dosad dogodila se 1814. godine, kada je život izgubilo 1200 ljudi, a grad Cagsawa bio je potpuno zatrpan vulkanskim blatom. 2013. godine erupcija pepela ubila je petero penjača koji su ignorirali upozorenja lokalnih vlasti i vulkanologa.


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju