Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Evakuirano 34.000 ljudi

Light show na Filipinima: Spektakularne noćne snimke erupcije vulkana Mayon

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vulkan Mayon na Filipinima ne prestaje eruptirati. Do sada je zbog toga evakuirano više od 34.000 ljudi.

Vulkan Mayon, koji i inače privlači na tisuće turista, jedan je od najaktivnijih vulkana na području Filipina – u zadnjih 500 godina eruptirao je 50-ak puta. Policija je na ključne točke postavila policijske blokade kako bi spriječili turiste da se previše približe. Lava koja se izlijeva iz kratera protegnula se na čak 6,5 kilometara.

Pročitajte i ovo Vulkan u Indoneziji Stajala preblizu kratera Poginula snimajući selfie: Spotaknula se i završila na dnu kratera Dražen Balen - 3 Pravi, prirodni laboratorij Stručnjak o erupcijama na Islandu: "To će sada biti konstanta u njihovim životima"

Šef filipinskog Instituta za vulkanologiju i seizmologiju Renato Solidum rekao je: "Piroklastični tokovi, kojih je bilo nekoliko, nisu nastali eksplozijom vulkanskih stijena. Generirani su od fragmenata lave koji su se "razlili" iz struje lave na gornjim padinama".

Piroklastični tok bujica je pare i čestica, a može doseći temperaturu višu od 1000 stupnjeva. Na svojem putu uništava – sve. 

Vulkanolog Solidum upozorava da se najopasnija erupcija može dogoditi "u roku od nekoliko tjedana ili čak dana".

Prva zabilježena erupcija ovog vulkana bila je 1616. godine, a najrazornija dosad dogodila se 1814. godine, kada je život izgubilo 1200 ljudi, a grad Cagsawa bio je potpuno zatrpan vulkanskim blatom. 2013. godine erupcija pepela ubila je petero penjača koji su ignorirali upozorenja lokalnih vlasti i vulkanologa.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene