Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Protugadafijevi ustanici okružili su i ušli u petak u grad Bani Valid, jedan od posljednjih libijskih gradova pod kontrolom snaga odanih svrgnutom libijskom vođi Moameru Gadafiju, u kojem su se potom počele voditi ulične borbe.


Libijske prijelazne vlasti dale su rok do subote za predaju preostalih gradova, no borci koji su okružili Bani Valid, 150 kilometara jugoistočno od Tripolija, odlučili su ući ranije uz obrazloženje da žele zaštititi civile.

'Mi (protugadafijevi borci) smo ušli u sjeverni dio grada gdje su nas dočekali snajperisti, a ušli smo i s istoka', rekao je visoki dužnosnik Nacionalnog prijelaznog vijeća Abdulah Kanshil dodajući da ustanici prodiru u grad i s juga.

Procijenio je da Bani Valid brani oko 600 progadafijevih boraca dodajući kako su oni vjerojatno stigli nedavno kao pojačanje za obranu grada. 'Ljudi su jako uplašeni, zato smo ušli', rekao je Kanshil dodajući kako im nije cilj totalni rat te da nisu dobili zapovijed Vijeća za osvajanje Bani Valida.

Ranije u petak oko grada su se vodile žestoke borbe pri čemu su progadafijeve snage gađale ustanike raketama i kasetnim bombama. (Hina)

Vezani članci Slika nije dostupna Gadafi prošli mjesec pokušao od Kineza kupiti oružje Slika nije dostupna Borbe u Bani Validu, posljednjem uporištu Gadafijevih snaga