Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Još uvijek se nalazi u Zintanu

Libijske vlasti Saifu al-Islamu obećale pravedno suđenje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Libijske vlasti su obećale 'pravedno' suđenje Saifu al-Islamu, sinu ubijenog libijskog vođe Moamera Gadafija uhićenom u Libiji, čije bi zadržavanje u rukama bivših pobunjenika moglo utjecati na formiranje nove vlade.

Saifu al-Islamu kojega se sumnjiči za zločine protiv čovječnosti sudit će se u Libiji, izjavio je u nedjelju ministar pravosuđa Nacionalnog prijelaznog vijeća (NTC) Mohamed al-Alagi.

'Želimo da se Saifu al-Islamu sudi u Libiji, jer domaće pravosuđe ima prioritet pred međunarodnim', rekao je Alagi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bježao u Niger Gadafijeva sina izdao vlastiti pustinjski vodič Slika nije dostupna 'Pustinja nije nijema' Umjetnička duša: Pogledajte izložbu slika Saifa al-Islam Gadafija

>> Objavljena prva fotografija Saifa al-Islama Gadafija nakon uhićenja

Odgovarajući na pitanje kada će se objaviti sastav nove vlade, najavljen za nedjelju, predsjednik libijske privremene vlade Abdel Rahim al-Kib izbjegao je pitanje u subotu navečer. No vjerojatno je da će uhićenje Saifa al-Islama koje se dogodilo u noći na subotu, ipak odgoditi objavu te vijesti.

Kib je tako zatražio da se libijskim vlastima i narodu dopusti da malo 'uživaju' u Saifovu uhićenju, nastojeći ipak umanjiti njegovu važnost. 'Ne pridajemo nikakvu važnost toj osobi', rekao je.

'On je trenutačno kod nas u Zintanu (170 km jugozapadno od Tripolija). Jamčimo mu da ćemo s njim postupati kao sa zarobljenikom, po međunarodnim zakonima', rekao je čelnik Vojnog vijeća u Zintanu, Osama Džuili.

Džuili je dodao da će odluku o 'zadržavanju Saifa al-Islama u zintanskom zatvoru ili o njegovu premještaju na drugo mjesto' donijeti nova vlada.

Međunarodni kazneni sud (ICC) ističe pak da Libija ima obvezu predati mu ga, ne isključujući mogućnost suđenja u njegovoj zemlji. Glasnogovornik suda rekao je da će glavni tužitelj suda Luis Moreno-Ocampo doputovati u Libiju idućeg tjedna.

Saifa al-Islama, za kojim je ICC raspisao uhidbeni nalog zbog sumnje u zločin protiv čovječnosti, optužen je da je imao 'presudnu ulogu u provedbi plana' koji je pripremio njegov otac radi 'gušenja narodne pobune svim sredstvima'.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene