Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Libijske vlasti su obećale 'pravedno' suđenje Saifu al-Islamu, sinu ubijenog libijskog vođe Moamera Gadafija uhićenom u Libiji, čije bi zadržavanje u rukama bivših pobunjenika moglo utjecati na formiranje nove vlade.


Saifu al-Islamu kojega se sumnjiči za zločine protiv čovječnosti sudit će se u Libiji, izjavio je u nedjelju ministar pravosuđa Nacionalnog prijelaznog vijeća (NTC) Mohamed al-Alagi.

'Želimo da se Saifu al-Islamu sudi u Libiji, jer domaće pravosuđe ima prioritet pred međunarodnim', rekao je Alagi.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Gadafijeva smrt bi mogla biti ratni zločin' Slika nije dostupna Gadafijeva sina izdao vlastiti pustinjski vodič

>> Objavljena prva fotografija Saifa al-Islama Gadafija nakon uhićenja

Odgovarajući na pitanje kada će se objaviti sastav nove vlade, najavljen za nedjelju, predsjednik libijske privremene vlade Abdel Rahim al-Kib izbjegao je pitanje u subotu navečer. No vjerojatno je da će uhićenje Saifa al-Islama koje se dogodilo u noći na subotu, ipak odgoditi objavu te vijesti.

Kib je tako zatražio da se libijskim vlastima i narodu dopusti da malo 'uživaju' u Saifovu uhićenju, nastojeći ipak umanjiti njegovu važnost. 'Ne pridajemo nikakvu važnost toj osobi', rekao je.

'On je trenutačno kod nas u Zintanu (170 km jugozapadno od Tripolija). Jamčimo mu da ćemo s njim postupati kao sa zarobljenikom, po međunarodnim zakonima', rekao je čelnik Vojnog vijeća u Zintanu, Osama Džuili.

Džuili je dodao da će odluku o 'zadržavanju Saifa al-Islama u zintanskom zatvoru ili o njegovu premještaju na drugo mjesto' donijeti nova vlada.

Međunarodni kazneni sud (ICC) ističe pak da Libija ima obvezu predati mu ga, ne isključujući mogućnost suđenja u njegovoj zemlji. Glasnogovornik suda rekao je da će glavni tužitelj suda Luis Moreno-Ocampo doputovati u Libiju idućeg tjedna.

Saifa al-Islama, za kojim je ICC raspisao uhidbeni nalog zbog sumnje u zločin protiv čovječnosti, optužen je da je imao 'presudnu ulogu u provedbi plana' koji je pripremio njegov otac radi 'gušenja narodne pobune svim sredstvima'.