Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

'Smrt bivšeg libijskog čelnika Moamera Gadafija mogla bi biti ratni zločin', ocijenio je u četvrtak u New Yorku tužitelj Međunarodnog kaznenog suda Luis Moreno Ocampo.


'Izrazili smo zabrinutost libijskoj prijelaznoj vladi i upitali kako će se suditi za zločine obiju strana tijekom pobune koja je dovela do rušenja libijskog vođe. Smrt Moamera Gadafija jedno je od pitanja koje treba razjasniti jer postoje brojne sumnje da se radilo o ratnom zločinu', kazao je novinarima Moreno Ocampo.

U bijegu nakon pada Tripolija krajem kolovoza, pukovnika Gadafija usmrtili su 20. listopada u Sirtu, u još nerazjašnjenim okolnostima, libijski ustanici nakon što je zarobljen. 'Zbog promjene okolnosti koju je izazvala njegova smrt' suci Međunarodnog kaznenog suda naredili su 22. studenoga zatvaranje dosjea Moamera Gadafija protiv kojega je izdan uhidbeni nalog za zločine protiv čovječnosti.

Luis Moreno Ocampo istaknuo je i da će libijske vlasti izvijestiti ICC 10. siječnja od eventualnom premještaju u Den Haag jednog od Gadafijevih sinova, Saifa al-Islama, uhićena prošlog mjeseca. (Hina)

Vezani članci Slika nije dostupna Umjetnička duša: Pogledajte izložbu slika Saifa al-Islam Gadafija Slika nije dostupna NATO završava libijsku misiju 31. listopada