Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tužitelj Međunarodnog kaznenog suda

'Gadafijeva smrt bi mogla biti ratni zločin'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Smrt bivšeg libijskog čelnika Moamera Gadafija mogla bi biti ratni zločin', ocijenio je u četvrtak u New Yorku tužitelj Međunarodnog kaznenog suda Luis Moreno Ocampo.

'Izrazili smo zabrinutost libijskoj prijelaznoj vladi i upitali kako će se suditi za zločine obiju strana tijekom pobune koja je dovela do rušenja libijskog vođe. Smrt Moamera Gadafija jedno je od pitanja koje treba razjasniti jer postoje brojne sumnje da se radilo o ratnom zločinu', kazao je novinarima Moreno Ocampo.

U bijegu nakon pada Tripolija krajem kolovoza, pukovnika Gadafija usmrtili su 20. listopada u Sirtu, u još nerazjašnjenim okolnostima, libijski ustanici nakon što je zarobljen. 'Zbog promjene okolnosti koju je izazvala njegova smrt' suci Međunarodnog kaznenog suda naredili su 22. studenoga zatvaranje dosjea Moamera Gadafija protiv kojega je izdan uhidbeni nalog za zločine protiv čovječnosti.

Luis Moreno Ocampo istaknuo je i da će libijske vlasti izvijestiti ICC 10. siječnja od eventualnom premještaju u Den Haag jednog od Gadafijevih sinova, Saifa al-Islama, uhićena prošlog mjeseca. (Hina)

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vlasti presrele kradljivce Pronađeno Gadafijevo blago: 20 tona zlata i 80 milijuna eura Slika nije dostupna Još uvijek se nalazi u Zintanu Libijske vlasti Saifu al-Islamu obećale pravedno suđenje

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene