Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bježao u Niger

Gadafijeva sina izdao vlastiti pustinjski vodič

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saifa al-Islama Gadafija izdao je libijski nomad koji je pozvan da mu za milijun eura pomogne u bijegu u susjedni Niger.

Sin Moamera Gadafija uhićen je prošli vikend, a jedan je dužnosnik nove libijske vlade opisao uhićenje kao završno poglavlje libijske drame.Saifov vodič Jusef Saleh al-Hotmani rekao je Reutersu da je stupio u vezu s revolucionarnim borcima na jugu Libije i obavijestio ih kad će Saifova dva vozila proći tim područjem 18. studenoga.

'Uvjerio sam Saifa da mu vjerujem', rekao je u utorak u Zintanu u kojem na tajnom mjestu drže Saifa dok se ne završe sve formalnosti u vezi sa suđenjem. U noći Saifova uhićenja Hotmani je s osobnim čuvarom mlađega Gadafija bio u prvome od dvaju vozila.

'Dogovorio sam se s tim borcima (koji su uhvatili Saifa al-Islama) da je za zasjedu najbolji dio pustinje okružen uzvisinama', rekao je. Ondje su ih dočekala desetorica boraca iz Zintana u zapadnim planinama i petorica iz Hotmanova plemena al-Hotmana.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ne zna se gdje je Gadafijev sin Saif bježi prema Nigeru? Slika nije dostupna Proturječne informacije Ubijen i Saif Gadafi?

'Za pola minute zarobljen prvi auto'

'Kad smo stigli u taj mračni dio, vatra je bila veoma precizna i za samo pola minute zarobljen je prvi auto', rekao je i dodao kako je on namjerno Saifu rekao da vozila moraju biti udaljena tri kilometra i na taj je način napadačima dao vremena da se reorganiziraju. 'Kad je stigao drugi auto, počeli smo precizno pucati da oštetimo vozilo kako ne bi mogao pobjeći.'

Saif al-Islam, odjeven u dugu halju sa smeđim rupcem na glavi, iskočio je iz auta i pokušao pobjeći, ali uhvaćen je, kaže Hotmani. 'Postupali smo s njime kao s ratnim zarobljenikom'. Još se ne zna je li Hotmani odmah planirao prevariti Saifa ili ga je izdao kad je posumnjao hoće li mu platiti i prepao se da bi mogao biti ubijen.

Taj Tuareg, koji sebe naziva "pustinjskim sinom" nije želio reći kako je stupio u vezu s libijskim ustanicima. Kaže kako je bio siguran da će ga Gadafi ubiti kad prijeđu granicu i da mu nije plaćen jedan cent od obećanih milijun eura.  Zašto je Saif al-Islam Gadafi vjerovao čovjeku koji će ga poslije izdati, nije jasno, piše Reuters.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene