Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stanje sve lošije

Libija dvije godine nakon pada Gadafija: Nitko ne slavi, zemljom vlada kaos

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na drugu obljetnicu proglašenja 'oslobođenja zemlje' od režima Moamera Gadafija, u Libiji nema ni slavlja ni ushićenja. Dapače, zemlja prolazi kroz prilično kaotično tranzicijsko razdoblje.

Libija, naftom bogata zemlja koja prolazi kaotično tranzicijsko razdoblje i u kojoj još ima mnogo nasilja, nije za srijedu organizirala nikakav službeni program kojim bi obilježila dvogodišnjicu pada režima Moamera Gadafija.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ali Zeidan OTET PREMIJER! Slika nije dostupna Novi napad Libija: Francusko veleposlanstvo napadnuto autobombom

'Oslobođenje zemlje' od bivšeg režima bilo je objavljeno 23. listopada 2011., tri dana nakon smrti Moamera Gadafija, kojega su uhitili i zatim pogubili pobunjenici u blizini njegova rodnoga grada Sirte.

>> Simbol Gadafijeve vladavine uskoro postaje zabavni park...

U utorak je libijska vlada samo priopćenjem čestitala narodu godišnjicu 'odlučujućeg dana koji je okončao tiraniju i despotizam te otvorio novo razdoblje slobode, pravde i jednakosti'. No, na libijskim ulicama u srijedu nema ni ushićenja ni proslava.

U Libiji se ništa nije promijenilo. Sigurnost je lošija nego ranije. Stanje u zemlji ne mijenja se nabolje. Zbog milicija koje uistinu upravljaju zemljom, ona kreće prema lošijem stanju, a dvije godine nakon 'oslobođenja' utonula je u potpunu anarhiju, rekao je 41-godišnji Abdelhadi al-Sultan po izlasku iz džamije u središtu Tripolija.

Nakon pada 40-godišnje diktature pukovnika Gadafija i njegova sigurnosnog sustava u zemlji, nove su vlasti za sigurnost zadužile bivše pobunjenike. Ti su pobunjenici oformili desetke svojih milicija koje postupaju u skladu s vlastitim ideološkim, regionalnim ili plemenskim pravilima i skrbe se isključivo o vlastitim interesima.

Ne prezaju ni otvoreno se usprotiviti vlastima ako su njihovi interesi ugroženi čime kompromitiraju građanski mir i usporavaju napredak institucija.

U utorak su, primjerice, izbili sukobi u pokrajinama Zaviji i Adžajlatu, nekoliko desetaka kilometara zapadno od Tripolija, nakon otmice stanovnika Zavije.

Odvjetnik Feti Tarbel ocjenjuje da je anarhija 'nasljeđe bivšeg režima' koji je institucije države ostavio u potpunom rasulu.

Prvi slobodni izbori bili su u Libiji organizirani 7. srpnja 2012., kada je izabrano 200 članova Kongresa koji predstavlja najvišu političku vlast u državi. Taj je Kongres imao prvotnu zadaću voditi zemlju tijekom 18 mjeseci do općih izbora nakon što se napiše Ustav koji će odrediti prirodu političkog režima.

Mandat tih zastupnika završava u veljači 2014., no glasnogovornik parlamenta ističe kako bi on mogao biti produljen. Ako se takav scenarij ostvari, parlament će izgubiti legitimitet, ocjenjuje libijski odvjetnik Aza Magur.

Izborno povjerenstvo nedavno je izvijestilo o pripremama za izbor ustavne komisije, no još nije određen njihov datum. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene