Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Libanon: Ubijena četiri vojnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Naoružani borci islamističke skupine Fatah al-Islam ubili su u četvrtak četvoricu libanonskih vojnika u silovitom sukobu u palestinskom izbjegličkom logoru Nahr al-Bared na sjeveru Libanona, objavili su izvori sigurnosti.

Isti su izvori objavili da je devet vojnika ranjeno u tom sukobu koji je počeo rano ujutro nakon što su snajperisti Fatah al-Islama ubili dvojicu vojnika, a libanonska vojska uzvratila vatru.

Pročitajte i ovo Ilustracija novinara u ratom pogođenom području Analizirana audio snimka Izraelski tenk napao novinare u Libanonu: Izvješće otkriva šokantne detalje Obilježena 30 godina od zatvaranja logora u Jablanici Zatočeni u muzeju Prije 30 godina zatvoren zloglasni logor za Hrvate: Zatočenih je bilo oko 900, a najmlađi je imao samo 28 dana

Sukobi libanonske vojske i skupine Fatah al-islam u priobalnom logoru Nahr al-Bared traju već gotovo osam tjedana, pri čemu je najmanje 210 ljudi ubijeno. 

Za Libanon je to unutarnje nasilje najgore poslije građanskog rata koji je trajao od 1975. do 1990. godine.

U četvrtak ujutro vojnici su teškom artiljerijom počeli granatirati južni i sjeverni dio logora, a vojni stručnjaci to tumače kao pokušaj vojske da iz logora potpuno protjera militante. 

Očevici su kazali da je svake dvije minute na logor padalo oko 50 granata. 

U bombardiranju je sudjelovala i libanonska ratna mornarica djelujući s brodovlja.

Izvori sigurnosti kazali su da je u sukobu poginuo i libanonski civil od zalutalog metka nekoliko kilometara dalje od logora.

Najnoviji sukobi izbili su na prvu obljetnicu 33-dnevnog rata između Izraela i šijitskog militantnog pokreta Hezbolah u kojem je samo u Libanonu poginulo 1.200 ljudi.

Libanonski premijer Fuad Siniora pozvao je vojsku, u srijedu navečer u televizijskom obraćanju naciji, da zada "završni udarac teroristima iz Fatah al-Islama". 

Promatrači njegovu izjavu tumače kao davanje "zelenog svjetla" na napad na logor.

Prema palestinskim izvorima, uoči napada logor je napustilo više od 200 osoba, među kojima 150 militanata. 

Izvori također prenose da u logoru nema hrane i vode i da su u njemu ostali samo borci Fatah al-Islama.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene