Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Čekaju spasioce

Ledolomci žure pomoći brodu zarobljenom u ledu na Antarktici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tri ledolomca su na putu prema području pred obalom Antarktike na kojem je u ledu ostao zarobljen brod s 74 osobe, među kojima je i skupina zanstvenika, rekli su dužnosnici u četvrtak.

Ruski brod MV Akademik Šokalskij ostao je zarobljen u utorak kada je led nošen snažnim vjetrovima okružio plovilo, po australskom profesoru koji je pomagao u organizaciji putovanja.

Pročitajte i ovo Ilustracija Kriza u obrazovanju I oni zabranjuju mobitele u školama: ''Želimo da naša djeca uče, a naši učitelji poučavaju'' Slika nije dostupna Izgubljeni pingvin Sretan kraj za pingvina: Vraća se kući

"Okruženi smo morskim ledom, jednostavno ne možemo proći", rekao je Chris Turney, profesor klimatskih promjena sa sveučilišta New South Wales u video poruci objavljenom na YouTubeu. "Svi su na sigurnom, brod je savršeno siguran, ali ne možemo napraviti prolaz naprijed", rekao je na snimci.

ZAPELI U LEDU Božić provode na Antarktici

Tri broda koja mogu lomiti led poslana su kako bi pomogla ruskom brodu koji se nalazi 1500 pomorskih milja južno od Hobarta na Tasmaniji, rekle su australske vlasti nadležne za pomorsku sigurnost.

Očekuje se da prvi ledolomac, kineski brod pod imenom Snježni zmaj, do broda stigne u petak, rekao je Turney. Na brodu se nalazi oko 50 znanstvenika i turista, od kojih su mnogu Australci, i oko 20 članova posade, vjerojatno većinom Rusa.

Brod je isplovio s Novog Zelanda 28. studenog na privatno financiranu ekspediciju povodom 100. godišnjice ekspedicije na Antarktiku koju je vodio australski istraživač Douglas Mawson. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene