Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Židovima na istoku Ukrajine, u gradu Donjecku, je navodno rečeno da se moraju registrirati kod proruskih snaga ili će inače biti deportirani.


U pamfletima koji su dijeljeni ispred sinagoge stoji kako građani židovske nacionalnosti iznad 16 godina moraju platiti 50 dolara za registraciju kojom će dobiti i posebne putovnice u kojima će stajati oznaka njihove vjere.

Ove letke, koji odašilju zastrašujuću poruku nacističkog progona, podijeljeni su Židovima koji su izlazili iz sinagoge u tom gradu, koji je dio samoproglašene 'Narodne Republike Donjeck'. Dijelila su ih trojica muškaraca, čija su lica bila zamaskirana te koji su držali zastavu Ruske Federacije, izvještavaju izraelski mediji.

Vezani članci Slika nije dostupna Izvješće UN-a: Rusi na istoku Ukrajine lažno su tvrdili da ih se napada Slika nije dostupna 'Na ukrajinskoj granici raspoređeno 100.000 ruskih vojnika'

Vođa proruskih snaga u toj 'republici', Denis Pushilin, negira bilo kakvu umješanost u ovaj antisemitski incident te tvrdi kako ne priznaje ukrajinsku vladu kao legitimnu.

VIDEO Ovo su BORBENI zrakoplovi koje NATO šalje na istok Europe

U ožujku ove godine čelnici ukrajinskih židovskih zajednica objavili su otvoreno pismo u kojem osuđuju ruski antisemitizam i kritiziraju ruskog predsjednika Vladimira Putina.

U pismu, napisanom na ruskom jeziku i potpisanom od strane 21 židovskih vođa, Židovi podržavaju ukrajinski suverenitet 'u ime nacionalnih manjina i ukrajinske židovske zajednice'.

No, s druge strane, Putin je svoju vojnu akciju na Ukrajinu opravdavao upravo činjenicom kako djeluje zbog zaštite ukrajinskog stanovništva koje govori ruskim jezikom i tvrdi da je ukrajinska nova vlada sastavljena od fašista i neonacista.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook