Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

NATO jača sigurnost istočnih saveznika zbog Ukrajine

VIDEO Ovo su BORBENI zrakoplovi koje NATO šalje na istok Europe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
NATO je objavio da je odlučio poduzeti hitne korake kako bi ojačao svoje snage u istočnoj Europe zbog krize u Ukrajini.

NATO je dao jasno do znanja da neće vojno intervenirati u Ukrajini unatoč ruskom pripojenju Krima i gomilanju ruskih snaga na ukrajinskoj granici.

Pročitajte i ovo Ilustracija Tenzije i težnje Ako Ukrajina izgubi rat, mađarski krajnji desničari žele dio teritorija: ''Naša poruka je vrlo jednostavna'' Joe Biden Velika bitka NATO-a i Rusije Što se krije iza Bidenova upozorenja o Balkanu: "To je skrivena poruka za jednu zemlju"

No, 28-člani Savez ojačao je vojnu nazočnost u savezničkim zemljama na istoku Europe, uključujući i bivše sovjetske baltičke republike.

Veleposlanici NATO-a usuglasili su u srijedu daljnje vojne mjere. 'Odmah ćemo rasporediti snage na moru, u zraku i na kopnu. To znači u roku od nekoliko dana', rekao je glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen na konferenciji za novinare nakon sastanka veleposlanika.

Obama nije siguran u primjenu sporazuma o Ukrajini

NATO-ovi zrakoplovi češće će letjeti nad Baltičkim morem, saveznički brodovi uplovit će na Baltik i u Sredozemlje, a vojno osoblje izaći će na teren kako bi pojačalo spremnost za vježbe, dodao je Rasmussen.

NATO će razmotriti i ojačati planove za obranu zemalja članica. Idućih tjedana i mjeseci će, bude li potrebno, uslijediti dodatne mjere za jačanje obrane, istaknuo je glavni tajnik.

NATO šalje brodove u Baltik da ojača istočnoeuropsku obranu

NATO šalje dio svojih pomorskih snaga za brzu reakciju u Baltičko more kao dio mjera za jačanje obrane istočnoeuropskih članica saveza u reakciji na krizu u Ukrajini, rekao je u četvrtak Sjevernoatlantski savez.

Pored toga Kanada je priopćila kako je ponudila CF-18 lovce kao svoj doprinos NATO-ovim naporima da ojača svoju nazočnost u istočnoj Europi i uvjeri tamošnje uznemirene saveznike da će ih NATO zaštiti u slučaju ruske agresije.

NATO, 28-člani savez kojim dominiraju Sjedinjene Države, jasno je dao do znanja da ne planira uplitati se vojno u krizu u Ukrajini koja nije članica saveza.

On je međutim u srijedu objavio planove za slanje više brodova, zrakoplova i vojnika u istočnu Europu kako bi umirio članice saveza, posebice bivše sovjetske republike na Baltiku, zabrinute ruskom aneksijom ukrajinskog poluotoka Krima.

Multinacionalna skupina malih brodova, četiri minolovca i brod za potporu, bit će poslani na Baltičko more uskoro i ostat će tamo za 'doglednu budućnost', rekao je glasnogovornik NATO-ova Pomorskog zapovjedništva.

Brodovi iz Norveške, Nizozemske, Belgije i Estonije čine jednu od četiri NATO-ve pomorske skupine koje savez ima na raspolaganju kao snage za brzu reakciju.

Brodovi koji se sada okupljaju u njemačkoj luci Kielu posjetiti će baltičke luke i sudjelovati u ranije zakazanoj vježbi sljedećeg mjeseca kako bi lovili mine i torpeda iz oba svjetska rata.

Kanadski premijer Stephen Harper rekao je da njegova zemlja nudi lovce CF-18 NATO-ovim mjerama i do 20 stožernih časnika kao pomoć u savezničkom planiranju.

NATO je već rekao kako će utrostručiti svoj uobičajeni broj mlaznih lovaca koji su u ophodnji na Baltiku od sljedećeg mjeseca kao dio jačanje obrane istočne Europe.

Sjedinjene Države, Britanija, Danska, Francuska i Njemačka su među članicama NATO-a koje su obećale dodatne lovce za nadzor neba iznad baltičkih država, koje nemaju svoje lovce, ili drugdje u istočnoj Europi.

Zemlje članice su također obećale dodatne brodove, zrakoplove za punjenje gorivom u zraku i izviđački zrakoplov AWACS. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene