Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Francuski obavještajci tvrde

Le Monde: Ben Alijeva supruga iz Tunisa pobjegla s 1,5 tona zlata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Lejla Trabelsi, supruga svrgnutoga tuniskog predsjednika Zina El Abidina Ben Alija, u petak je navodno pobjegla iz Tunisa s tonom i pol zlata vrijednog 45 milijuna eura, a francuske vlasti 'stavile su se na raspolaganje' tuniskim vlastima glede nekretnina bivše predsjedničke obitelji pošto su joj već zamrznule novac.

Francuska vlada, na temelju 'informacija francuskih obavještajnih službi koje pokušavaju utvrditi kako je protekao petak, 14. siječnja', sumnja da je 'Ben Alijeva obitelj pobjegla iz Tunisa s 1,5 tona zlata', piše u ponedjeljak francuski dnevnik 'Le Monde'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ukinut policijski sat U Tunisu produljeno izvanredno stanje Slika nije dostupna Zabranjeno okuplljanje članova Tunis: Suspendirana Ben Alijeva stranka

>> Predsjednik Tunisa pobjegao iz zemlje!

Francuske tajne službe vjeruju da je Lejla Trabelsi došla u Središnju banku Tunisa i zatražila zlatne poluge, što je guverner odbio, nakon čega je nazvala muža, koji je tad još vjerovao da će ostati na vlasti i od njega zatražila da prisili guvernera da joj da zlato, što je on i učinio.

45 milijuna eura

'Čini se da je ben Alijeva žena otišla sa zlatom. Tona i pol zlata - to je 45 milijuna eura', navodi 'Le Monde' riječi neimenovanoga francuskog dužnosnika, citirajući i neimenovanog savjetnika iz ureda francuskog predsjednika koji je potvrdio da ta informacija dolazi iz 'tuniskih izvora, to jest Središnje banke', i čini se 'prilično vjerodostojnom'.

No, Središnja banka Tunisa opovrgnula je istinitost tih informacija jer je glavni direktor banke Maledž Habib Mondeu izjavio kako 'nije dobio nikakav usmeni ni pisani nalog za povlačenje zlata iz banke' i da su 'zlatne rezerve netaknute', a navodno su netaknute i rezerve stranih valuta zbog 'vrlo strogih pravila' koja vladaju u Tunisu.

Istodobno se francuska vlada, kako prenosi AFP, 'stavila na raspolaganje ustavnim tuniskim vlastima' pri odluci o nekretninama u vlasništvu svrgnutoga tuniskog predsjednika i osoba iz njegova okruženja. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene