Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Proglašeno izvanredno stanje

Predsjednik Tunisa pobjegao iz zemlje!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Ben Ali napustio je zemlju, prije toga proglasio je izvanredno stanje.

Raspustio je vladu i najavio održavanje prijevremenih izbora u roku od šest mjeseci. Oglasio se i premijer i obavijestio Tunižane kako predsjednik trenutno nije u mogućnosti obavljati svoju dužnost, pa ju je on preuzeo. U nastalom kaosu, vojska je zauzela glavnu zračnu luku.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Zločin protiv Tunisa' Što je sve pokrala predsjednička obitelj u Tunisu? Slika nije dostupna Izbori za 60 dana Privremeni tuniski predsjednik je predsjednik parlamenta

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija  je zbog nestabilnog političkog stanja i prosvjeda diljem Tunisa promijenilo svoju preporuku za putovanja u tu zemlju i savjetuje odgodu svih putovanja u Tunis koja nisu nužna.

 

Tuniski premijer Mohamed Ganuši rekao je da će privremeno obnašati predsjedničku dužnost umjesto Zina El Abidina Ben Alija. 'Po članku 56 ustava, od ovog trenutka privremeno preuzimam predsjedničku dužnost", rekao je Ganuši kojemu je 69 godina, navodi agnecija France Presse. Po tom članku, 'predsjednik republike, u slučaju da je privremeno spriječen, može dekretom prenijeti ovlasti na premijera, osim što ne može raspustiti donji dom parlamenta'.

Zauzeta zračna luka

Vojska je kasno popodne preuzela nadzor nad međunarodnom zračnom lukom u Tunisu 'Kartagom' i zatvorila zračni prostor, rekao je izvor u zračnoj luci za agenciju France Presse.

Tuniska državna televizija objavila je da očekuje objavu 'povijesne odluke' koja će ispuniti htijenja naroda te sjevernoafričke zemlje. Tisuće prosvjednika, koji su seokupili u glavnom gradu i u unutrašnjosti, i dalje traže žuran odlazak Ben Alija, koji je na vlasti već 23 godine, ne zadovoljavajući se njegovim obećanjem o odlasku s vlasti nakon isteka mandata 2014.

>> Povratnici iz Tunisa: Nije nas baš bilo strah

'Predsjednik je odlučio raspustiti vladu i održati paralmentarne izbore u roku od šest mjeseci', izvijestila je državna televizija ne navodeći pojedinosti.

Prosvjednici rastjerivani suzavcem

Danas su ispred zgrade ministarstva unutarnjih poslova, gdje je policija suzavcem rastjerala tisuće ljudi koji su tražili odlazak s vlasti predsjednika Bena Alija, razmještena oklopna vozila. Snage za suzbijanje nereda također su u punoj pripravnosti i odgovaraju na svako masovnije okupljanje. Na Aveniji Habiba Burgibe bilo je gotovo nemoguće disati zbog suzavca bačena na prosvjednike.

Trinaest civila poginulo je jučer navečer u gradu Tunisu i predgrađima usprkos tomu što je predsjednik Zin El Abidin Ben Ali naredio da se na prosvjednike ne ide vatrenim oružjem, doznaje AFP u petak iz bolničkih izvora.

Tijela poginulih prevezena su u bolnicu Charles Nicole u Tunisu i bolnicu u Kramu, nedaleko od glavnog grada. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene