Obavijesti Video Pretražite Navigacija
LAŽNE VIJESTI

Ne vjerujte svemu što vidite: Poplava lažnih videosnimki i dezinformacija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U poplavi informacija i objavljenih videa o ruskom napadu na Ukrajinu jedan je dio neistinitih informacija. Analizama dijela videa utvrđeno je da se radi o montiranim snimkama.

"Ruska invazija na Ukrajinu budi golemo zanimanje i korisnika socijalnih mreža. Posve je jasno da se, osim tenkova i aviona, i ovaj rat vodi propagandom i ciljanim dezinformacijama, ali danas je još više lažnih snimki koje kolaju kao "autentično iskustvo" rata i koje su tek proizvod nečije želje da barem u socijalnoj mreži postane netko i nešto i koje tek izgledaju kao prava svjedočanstva", navodi Deutsche Welle.

Ističu i kako lažne snimke nisu uvijek proizvod tajnih službi u propagandnom ratu. Ponekad su i "zasluga" medija, a najviše je tek onih častohlepnih čiji je cilj što više "klikova".

Veseli ruski vojnici zapravo su članovi uzbekistanske glazbene grupe

Prema analizi koja je napravljena, snimka koja je objavljena na društvenim mrežama, a koja navodno prikazuje ruske vojnike koji uoči odlaska u Ukrajinu plešu i vesele se na postaji podzemne željeznice, utvrđeno je da se ta postaja uopće ne nalazi u Rusiji, nego u Uzbekistanu. Snimljena je 2018. godine, a na njoj je zapravo uzbekistanski glazbeni sastav.

Prva snimka navodnog ruskog avionskog napada na Ukrajinu, kako je također utvrđeno, proizvod je mašte grafičara jedne videoigre.

Jedan njemački list objavio je i snimku stotina ruskih vojnih padobranaca koji iskaču iz aviona. Spiker pritom govori o ruskom desantu na Harkov - u stvarnosti se, naime, radi o snimci od 18. rujna 2016. godine s ruskih vojnih vježbi u samoj Rusiji.

Pročitajte i ovo Veleposlanica Ankica Djamić - 1 Anica Đamić za Dnevnik Nove TV Hrvatska veleposlanica o stanju u Kijevu i Hrvatima u Ukrajini: ''Dio njih je u postupku evakuacije''

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Produbljuju se sankcije Rusija sve izoliranija, dok se Ukrajina žestoko odupire invaziji: Uvedene neviđene sankcije, uvode se zabrane i za neke ruske medije

Na mreži TikTok objavljena je snimka žestoke eksplozije, navodno u Ukrajini čak dan prije nego što je počela ruska invazija. Analizama je utvrđeno da se zapravo radi o eksploziji jedne benzinske postaje. Mjesto događaja nije Ukrajina, nego Sibir, a snimljena je još prošlog ljeta.

 

Rat u Ukrajini iz minute u minutu pratite >>OVDJE.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene