Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'To je naša zemlja'

Lavrovu reakcija Japana neprihvatljiva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov ocijenio je 'neprihvatljivim' nezadovoljstvo Japana.

Do toga je zaključka došao nakon što je ruski predsjednik Dmitri Medvdev posjetio Kurilsko otočje, teritorij oko kojeg se spore Moskva i Tokio i rekao da će japanski veleposlanik u Moskvi biti pozvan radi uručivanja prosvjedne note. 'Reakcija Japana na put predsjednika Medvedeva na Kurile je neprihvatljiva. To je naša zemlja i ruski predsjednik je otišao na ruski teritorij', naglasio je Lavrov.

Pročitajte i ovo Dmitrij Medvedev Rat u Ukrajini Medvedev nakon šokantne izjave šefa kabineta generalnog tajnika NATO-a: Ukrajina može ući u NATO - bez Kijeva Slika nije dostupna Medvedev i Lavrov sutra u Beogradu

'Veleposlanik Japana u Moskvi će biti pozvan u rusko ministarstvo vanjskih poslova kako bismo mogli ponovno jasno izraziti naše stajalište', dodao je tijekom konferencije za novinare u sklopu posjeta njemačkog kolege Guida Westerwellea. Japanski premijer Naoto Kan posjet prvi posjet jednog ruskog predsjednika Kurilima je nazvao 'vrlo žalosnim', a japanski ministar vanjskih poslova Seiji Maehara je pozvao ruskog veleposlanika u Tokiju kako bi mu uručio prosvjednu notu.

>> Medvedev izazvao diplomatski skandal s Japanom

Četiri najjužnija od 56 otoka koji čine Kurile, predmet su spora Rusije i Japana. Ta četiri otoka SSSR je pripojio 18. kolovoza 1945., tri dana nakon kapitulacije Japana. Japanci te otoke nazivaju Sjevernim teritorijem. Zbog tih otoka Moskva i Tokio još nisu službeno potpisali mirovni sporazum po okončanju Drugog svjetskog rata. (HIna)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene