Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posjet spornim otocima

Medvedev izazvao diplomatski skandal s Japanom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev posjetio je Kurilsko otočje, sporni teritorij oko kojeg se spore Rusija i Japan.

Medvedev je posjetio kurilski otok Kunashiri, a to je odmah izazvao prosvjed japanske diplomacije. Ovo je prvi posjet nekog ruskog čelnika uključujući i one iz doba SSSR-a.

Pročitajte i ovo Prosvjed u Moskvi (Foto: AFP) petstotinjak okupljenih U Rusiji prosvjedi protiv eventualne predaje Kurila Japanu Slika nije dostupna Situacija je usijana Rusija i SAD pred otvorenim sukobom: Moskva prekinula sporazum o letovima iznad Sirije

>> Iako razotkriveni, ruski špijuni odlikovani od Medvedeva

>> Medvedev posjetio supermarket zbog rasta cijena kruha

Japanski premijer Naoto Kan posjet je nazvao vrlo žalosnim, a službeni Japan je najavio kako će ruskom veleposlanstvu u Tokiju uručiti prosvjednu notu. Ruska strana još se nije službeno oglasila povodom ovoga posjeta.

Kurile čini 56 otoka, koji se protežu od Kamčatke do sjeverne japanske obale i nalaze se pod ruskom vlašću, ali Japan četiri najjužnija od njih, među kojima je i Kunashiri, smatra svojim teritorijem. Ta četiri otoka SSSR je okupirao u posljednjim danima Drugog svjetskog rata. Kunashiri se nalazi svega 15 kilometara sjevernije od Hokkaida. Upravo zbog tih otoka Moskva i Tokio još nisu službeno potpisali mirovni sporazum po okončanju Drugog svjetskog rata. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene