Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovački ministar vanjskih poslova Miroslav Lajčak, čija zemlja u ovom polugodištu predsjedava Vijećem EU-a, rekao je da je nedolazak srbijanskog premijera na međuvladinu konferenciju o pristupanju "njegova stvar" i da je riječ o konferenciji na ministarskoj razini, a ne premijerskoj.


"To je njegova odluka. Ovo je konferencija na ministarskoj razini, a ne na razini premijera", rekao je Lajčak na konferenciji za novinare nakon konferencije o pristupanju na kojoj je Srbija otvorila dva nova poglavlja.

Vezani članci Aleksandar Vučić Vučić o non paperu: "Kad Srbi trebaju nešto dobiti, ispada kao da tuku po svemu i rasturaju sve'' Koronavirus u Srbiji Imaju više od 5000 zaraženih, bolnice su pune mladih s teškom kliničkom slikom - "Na izmaku smo snaga"

Lajčak je tako komentirao postupak srbijanskog premijera Aleksandra Vučića, koji je rekao da neće biti na međuvladinoj konferenciji o pristupanju zbog hrvatske blokade poglavlja 26.

Srbijansko izaslanstvo na međuvladinoj konferenciji predvodila je ministrica zadužena za europske integracije Jadranka Joksimović.

Povjerenik za proširenje Johannes Hahhn je rekao da je Vučić već više puta bio na međuvladinim konferencijama na kojima su se otvarala poglavlja, što je izraz "njegove privrženosti europskoj budućnosti Srbije" i da je vjerojatno "zato htio biti nazočan i ovaj put".

"Ali, međuvladina konferencija o pristupanju nije uvijek za premijera i tome ne treba pridavati veliku pozornost", rekao je Hahn.

Vučić je dosad sudjelovalo na svim međuvladinim konferencijama o pristupanju, što nije uobičajena praksa. U svim dosadašnjim pregovorima o pristupanju na pristupnim konferencijama su uvijek sudjelovali ministri vanjskih poslova i ministar pod čiji resor spada poglavlje koje se otvara ili zatvara. Premijeri su sudjelovali samo na početku, na prvoj pristupnoj konferenciji, kada se pregovori formalno proglašavaju otvorenima.

Pregovori sa Srbijom proglašeni su otvorenima u siječnu 2014. , a prva dva poglavlja otvorena su u prosincu 2015. Još dva su otvorena u srpnju 2016. Na prvoj pristupnoj konferenciji srbijansko izaslanstvo predvodili su tadašnji premijer Ivica Dačić i prvi potpredsjednik vlade Aleksandar Vučić. Na druge dvije pristupne konferencije izalanstvo je predvodio premijer Aleksandar Vučić. (Hina)