Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Razgovarat će o naporima oko izgradnje palestinskih institucija i ekonomskog stanja na Zapadnoj obali.


Kvartet za Bliski istok okupio se u petak u Moskvi kako bi pokušao ponovno pokrenuti izraelsko-palestinski dijalog u osjetljivom kontekstu zbog napetosti između Izraela i SAD-a i smrtonosnog ispaljivanja raketa iz Gaze. Američka državna tajnica Hillary Clinton, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, šefica europske diplomacije Catherine Ashton, kao i glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon okupili su se u ruskom ministarstvu vanjskih poslova.

Vezani članci Predsjednik SAD-a Joe Biden Nakon prekida vatre između Izraela i Palestine oglasio se i američki predsjednik: "I jedni i drugi zaslužuju živjeti u miru i sigurnosti" Stanje u Pojasu Gaze - 2 Pozadina sukoba: "Problem je što je Gaza najveći kavez na zemlji. Izrael radi eksperiment nad ljudskim bićima"

Članovi skupine i predstavnik Kvarteta, nekadašnji britanski premijer Tony Blair, trebali su započeti razgovore pregledom stanja. Visoka predstavnica EU-a za vanjske poslove, koja je tek doputovala s Bliskog istoka, trebala bi svojim kolegama podnijeti izvješće o posjetu Gazi u četvrtak, posebice o ondašnjoj humanitarnoj situaciji. Na dnevnom redu razgovora su i napori oko izgradnje palestinskih institucija i ekonomskog stanja na Zapadnoj obali.

Cilj je nastavak izraelsko-palestinskih pregovora

Cilj ovoga susreta bio je pružiti potporu neizravnim pregovorima koje je pokrenuo SAD, no najava izgradnje novih 1600 stambenih jedinica u istočnom Jeruzalemu ugrozila je ovu inicijativu. Unatoč svemu, 'ciljevi ostaju isti', rekla je u četvrtak Hillary Clinton uoči večere s partnerima u Moskvi. Kvartet želi 'nastavak pregovora između Izraelaca i Palestinaca na putu koji će dovesti do rješenja koje bi podrazumijevalo dvije države', naglasila je Clinton.

Američka državna tajnica razgovarala je u četvrtak telefonom s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom. Netanyahu je razjasnio stajališta Izraela nakon nesuglasica koje su tijekom posjeta potpredsjednika SAD-a Joe Bidena prošlog tjedna izbile zbog izgradnje izraelskih naselja. State Department je objavio da su Netanyahu i Hillary Clinton razgovarali o određenim koracima koji će se poduzeti kako bi se poboljšali izgledi za uspjeh izraelsko-palestinskog mirovnog procesa. (Hina)