Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon zatvora

'Tukli su me da priznam da sam dostavio eksploziv'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon puštanja iz zatvora, 25-godišnji Milenko Kuzmanović, koji je sa Slobodanom Đurovićem uhićen zbog sumnje da su Robertu i Luki Mataniću trebali omogućiti bijeg u Srbiju poslije ubojstva Pukanića, srpskom 'Blicu' dao je intervju u kojem je govorio o osmogodišnjem poznanstvu s Robertom Matanićem, uhićenju na parkingu Spačva i postupku koji je protiv njega vođen u Zagrebu.

'Roberta Matanića upoznao sam na Sajmu automobila u Beogradu. Od tada smo u kontaktu, viđali smo se nekoliko puta ovdje i na mojim putovanjima kroz Hrvatsku. Nije to bilo prijateljstvo, već druženje uz kavu i sok. U listopadu me je pozvao i zamolio da mu donesem punomoć odvjetnika koji ga zastupa u Srbiji', ispričao je Kuzmanović. S Matanićem je kasnije ugovorio sastanak na parkingu Spačva, 29. listopada u 18 sati, piše Blic.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zanijekali krivnju Milovanović: Jocića i Kuzmanovića znam samo iz tiska Slika nije dostupna Atentat na Pukanića Istražni sudac saslušava Kuzmanovića

'Kasnio sam dvadeset pet minuta. Na ulasku u parking vidio sam policajce, ali nisam znao zbog čega su tu. Izašao sam iz svog 'seata'. Iste sekunde opkolilo me dvadeset specijalaca s oružjem. Srušili su me na zemlju. Tako sam ležao pola sata. Nitko me ništa nije pitao', rekao je Kuzmanović.

>> Pritvor pomagačima u atentatu na Pukanića

Tvrdi i da je kasnije saznao da su na istom mjestu uhićeni Đurović i Matanić. Matanić u 17.05, a pet minuta kasnije i Đurović. 'S parkinga su me vratili na granicu, gdje su mi uzeli sve što je bilo kod mene. S dvojicom policajaca u uniformi i dvojicom u civilu krenuo sam u Zagreb. Stali su na parkingu Stari hrastovi, dvadesetak kilometara prije Zagreba. Policajci u civilu na pomoćnom parkingu prvo su me tjerali da priznam da sam Mataniću iz Srbije donio eksploziv. Rekli su mi da se ne pravim lud, da me Matanić već 'druka', a zatim su me nekoliko puta udarili u trbuh', priča Kuzmanović.

>> Balkan Ekspres: Matanićima i Mafalaniju jednomjesečni pritvor

'Pitali su me za Matanića. Pokazali su mi fotografiju na kojoj su Joca Amsterdam, kojeg znam iz novina i Đurović, kojeg nikada nisam vidio', tvrdi Kuzmanović. Đurovića, inače kuma Joce Amsterdama, vidio je sljedeći dan kada je odveden na pretragu 'seata' u kojem je pronađena punomoć za Matanića, na koju se pozivao, navodi Blic.

U novinama sam pročitao da je Pukanić ubijen, ali nisam to povezao ni s kim, a nikada ne bih ni pomislio da bi bilo tko to povezao sa mnom 'Đurović je doveden na pretres njegovog mercedesa. Prepoznao sam ga sa slike, ali nismo komunicirali. Tog dana sam u hodniku nakratko vidio Roberta i Luku kad su nas odvezli kod istražnog suca. Tamo me nisu pitali ni o djelu, ni o Mataniću, već gdje sam zaposlen i koliko zarađujem, a zatim su me odvezli u samicu zatvora 'Remetinec', kaže Kuzmanović. U pritvoru je proveo 55 dana zbog, kako se navodi u prijavi, 'opasnosti da sa slobode utječe na bjegunce Željka Milovanovića i Bojana Gudurića, osumnjičene za ubojstvo Pukanića i Franjića'.

'Ne poznajem ni Milovanovića ni Gudurića. Za njih me čak nitko nije ni pitao. Njihova imena sam prvi put pročitao u rješenju kojim mi je poslije mjesec dana produžen pritvor. Za sve to vrijeme nitko me više ništa nije ispitivao. Pisao sam žalbe, tražio odlazak na poligraf, ali me nisu odveli. Najavljivao sam i štrajk glađu jer mi nisu dozvoljavali kontakt s obitelji ni s ostalim zatvorenicima', kaže Kuzmanović te navodi i da je od odvjetnika saznao da su i Đurović i Matanić 'prošli' poligraf na pitanjima u vezi s kontaktima samnom.

'Čuo sam i da je ministar Ivica Dačić policiji u Hrvatskoj rekao da ja u Srbiji nemam kriminalni dosje. Vjerojatno je i to doprinijelo da se protiv mene odbaci krivična prijava i 24. prosinca ukine pritvor', kaže Kuzmanović. On najavljuje da će tužiti Hrvatsku zbog uhićenja i maltretiranja. 'U novinama sam pročitao da je Pukanić ubijen, ali nisam to povezao ni s kim. Roberta znam, ali nikada s njim o tome nisam pričao, a nikada ne bih ni pomislio da bi bilo tko to povezao sa mnom', tvrdi Kuzmanović.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene