Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Pao u 'sjenu'

Kubanci više ne slave rođendan Fidela Castra

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Fidel Castro, koji je tijekom pola stoljeća bio na čelu Kube i širom svijeta postao poznat po višedesetljetnim sukobima sa SAD u doba Hladnog rata, danas proslavlja 86. rođendan, daleko od očiju javnosti.

Službeno nije planirano da se javno oda počast nekadašnjem 'glavnom komandantu' te komunističke zemlje, koji je čvrsto upravljao tamošnjim javnim životom od siječnja 1959. godine pa sve dok se nije razbolio prije šest godina, kad je dužnost predao svojem bratu Raulu Castru.

Pročitajte i ovo Eksplozija u hotelu na Kubi - 7 deseci ozlijeđenih FOTO/VIDEO Drama u Havani, eksplozija u popularnom hotelu: Poginulo najmanje osam osoba, predsjednik otkrio uzrok Slika nije dostupna U posjetu Kubi Papa u Havani pozvao na izgradnju otvorenog društva

>> Fidel Castro se sastao s Papom: 'Što Papa radi?'

Omladinske organizacije, umjesto Castrovog rođendana, planiraju obilježiti rođendan Renea Gonzalesa, jednog od pet agenata kubanske tajne službe, koji se nalaze u zatvoru u SAD i koji se u Kubi smatraju 'herojima rata protiv terorizma', prenio je AFP.

Fidel Castro, otac Kubanske revolucije, posljednji put se pojavio u javnosti u ožujku, kad se sastao sa papom Benediktom XVI prilikom posjete vrhovnog poglavara Katoličke crkve toj karipskoj zemlji.

Kubanci, među kojima se mnogi otvoreno predstavljaju kao 'fidelisti', iako osuđuju propuste komunističkog režima, vjeruju da njihov bivši lider živi povučenim životom na svom imanju u zapadnom dijelu Havane, pišući memoare i povremeno primajući strane diplomate.

Mnogi na Kubi misle kako Fidel iz sjene i dalje ima utjecaj na svog brata Raula, koji je pozvao na reforme i 'promijenu mentaliteta' kako bi unaprijedio svoj plan o ekonomskom rastu, navodi francuska agencija.

Takvo mišljenje podupiru komentari, poput izjave predsjednika kubanske Nacionalne skupštine, koji je u ožujku rekao da se vlast 'rutinski' konzultira sa Fidelom Castrom kad je riječ o pitanjima od 'strateškog značaja'.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene