Aleksandar Lukašenko
Aleksandar Lukašenko Foto: Afp

Usred masovnih prosvjeda u Minsku protiv Aleksandra Lukašenka, na aplikaciji Telegram kruže videozapisi u kojima naoružani bjeloruski predsjednik slijeće iz helikoptera u predsjedničku palaču.


Državna televizija u nedjelju je objavila kako Lukašenko, naoružan kalašnjikovim i odjeven u crno, izlazi iz helikoptera i odlazi prema palači.

Vezani članci Bjeloruske snage počele privoditi prosvjednike u Minsku Kaos na ulicama Minska: Muškarci u uniformama i s fantomkama privode prosvjednike Aleksandar Lukašenko Bjelorusija zatvara granice s Litvom, Poljskom i Ukrajinom, Lukašenko poručio stanovnicima tih država: ''Zaustavite svoje lude političare, ne dozvolite da izbije rat''

Lukašenko je ranije objavio da će rasporediti vojsku po zemlji kako bi zadržao vlast pa makar se i sam morao boriti do smrti.

Snimka je objavljena u vrijeme kad se na društvenim mrežama nagađa o odvođenju Lukašenka na sigurno nakon što su deseci tisuća ljutitih prosvjednika promarširali ulicama glavnog grada. 

 Vojska na cestama prema palači

Sigurnosne snage i vojna vozila stacionirani su na cestama koje vode prema predsjedničkoj palači.

"Ponosna sam na Bjeloruse, jer su nakon 26 godina straha, spremni braniti svoja prava", rekla je čelnica bjeloruske oporbe Svetlana Tihanovska.

"Pozivam ih da nastave, da se ne zaustave, jer je sada važno ostati ujedinjen u borbi za naša prava", dodala je 37-godišnja Tihanovska, koja je na izborima 9. kolovoza bila protukandidatkinja Lukašenku koji je po službenim rezultatima pobijedio s oko 80 posto glasova.

Tihanovska i prosvjednici osporavaju Lukašenkovu pobjedu. Tihanovska je u međuvremenu otišla u Vilnius, glavi grad Litve, iz straha za svoju sigurnost.

Lukašenko (65) vodi bivšu socijalističku republiku istočne Europe već četvrt stoljeća. Naredio je vojsci u subotu da upotrijebi "najstrože mjere" protiv pokušaja rušenja njegove vlade.

"Jasno je ... unutarnjopolitičku situaciju u zemlji potresa plan za obojenu revoluciju", rekao je bjeloruski predsjednik, prenijela je državna novinska agencija BeITA.