Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odluka o mjerama

Službeni Madrid o govoru katalonskog predsjednika: "Shvatio sam to kao prijevaru"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Španjolska vlada sastaje se hitno u srijedu kako bi odlučila o odgovoru na jednostranu deklaraciju o neovisnosti Katalonije, potpisanu ali "odgođenu" u očekivanju dijaloga s Madridom, prenose agencije.

Vijeće ministara pod predsjedanjem konzervativca Mariana Rajoya sastat će se prijepodne kako bi odlučilo o mjerama koje treba poduzeti dan nakon konfuzne sjednice katalonskog parlamenta.

Pročitajte i ovo U Barceloni prosvjed protiv amnestije za organizatore referenduma o neovisnosti Španjolska u problemima Prosvjedi, pregovori, moguće formiranje nove vlade: Drama oko pomilovanja katalonskih nacionalista Slika nije dostupna Referendum o neovisnosti Ponosni na svoj identitet i jezik žele neovisnu državu! Hoće li uspjeti?

Pod pritiscima sa svih strana, uključujući europsku, predsjednik Katalonije Carles Puigdemont obećao je da će tu španjolsku pokrajinu pretvoriti u neovisnu "republiku", istodobno se zalažući za odgodu postupka kako bi se "pregovorima došlo do rješenja" s Madridom.

Ocijenio je da njegova pokrajina živi "povijesni trenutak", oslanjajući se na pobjedu "da" za neovisnost s 90,19 posto glasova, na referendumu o samoodređenju.

Zamjenica španjolskog premijera Soraya Saenz de Santamaria rekla je u utorak navečer da se Puigdemont treba vratiti na put zakona ako želi da dođe do razgovora i nema pravo nametati posredovanje s vladom. "Ni Puigdemont niti bilo tko drugi ne može polagati pravo... da nametne posredovanje. Bilo kakav dijalog između demokrata mora se dogoditi u okvirima zakona", rekla je Saenz de Santamaria nakon što je Puigdemont je u utorak navečer potpisao deklaraciju u kojem se proglašava neovisnost Katalonije od Španjolske, ali ju je odmah suspendirao i pozvao na dijalog s Madridom.

Zamrzavanje procesa

On je prije toga pred regionalnim parlamentom izjavio kako je referendum 1. listopada dao njegovoj vladi mandat da pretvori Kataloniju u "neovisnu državu", no da se taj proces treba zamrznuti radi pregovora sa središnjom vladom u Madridu.

Puigdemont je rekao kako su se pojavile mnoge inicijative za posredovanjem nakon referenduma i prijedlozi za razgovore na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Španjolski premijer Rajoy ranije je isključio posredovanje i rekao da neće razgovarati s katalonskim čelnicima ako ne odbace svoju ambiciju da proglase neovisnost.

Na referendumu održanom 1. listopada 90 posto izašlih odlučilo se za neovisnost, tvrde katalonski dužnosnici. Madrid taj referendum smatra ilegalnim, a španjolski ustavni sud ga je suspendirao. Protivnici neovisnosti u velikom su broju bojkotirali glasanje na koje je izašlo 43 posto birača, a postoje i izvještaji o nepravilnostima.

Španjolska policija pokušala je spriječiti birače da izađu na birališta, ponekad nasilno, što je izazvalo kritike međunarodne zajednice.

"Katalonija je zaslužila pravo na neovisnost"

"S rezultatima referenduma 1. listopada Katalonija je zaslužila pravo na neovisnost", ustvrdio je u utorak Puigdemont. Rekao je kako je odcjepljenje od Madrida "volja naroda", no i da želi smanjiti tenzije o tom pitanju. Njegov poziv na dijalog "gesta je odgovornosti i velikodušnosti", uzimajući u obzir želju španjolske i međunarodne zajednice za deeskalacijom, ali i "poštujući volju naroda", kazao je Puigdemont.

Obraćajući se svim stanovnicima Španjolske, Katalonac je rekao: "Mi nismo kriminalci, luđaci, pučisti. Mi nismo sišli s uma. Mi smo normalni ljudi koji samo žele birati".

"Ne očekujte od mene bilo kakve prijetnje, ucjene ili uvrede. Ovo je veoma ozbiljno pitanje", rekao je.

"Svi smo dio iste zajednice i zajedno moramo ići naprijed. Jedini su put prema tome demokracija i mir", naglasio je katalonski čelnik pred zastupnicima.

Istaknuo je i kako se Kataloniji ne dopušta pravo na samoodređenje te da ta regija plaća previše poreza središnjoj vlasti u Madridu.

Prostorije parlamenta u vrijeme Puidgemontova govora štitila je policija, a u blizini se održavao veliki skup pristaša neovisnosti.

Službeni Madrid: Puigdemontov govor je "prijevara"

Proglašena i smjesta odgođena noavisnost Katalonije "prijevara" je koja će dovesti do gospodarskih i društvenih "sukoba", izjavio je u srijedu šef španjolske diplomacije Alfonso Dastis.

"Shvatio sam to kao prijevaru, iskreno, još jednu, kao trikove koje izvode govoreći jedno te onda suprotno od toga", izjavio je ministar vanjskih poslova Dastis na francuskom radiju Europe 1 dan nakon iščekivanog govora katalonskog predsjednika Carlesa Puigdemonta pred regionalnim parlamentom u Barceloni.

"Kaže da uzimaju pravo na neovisnost nakon rezultata navodnog referenduma od 1. listopada a potom traži od parlamenta da odgodi učinke te deklaracije", naglasio je on ocjenjujući "šokantnim taj način odnošenja prema" skupštini.

"Mislim da nastavlja raditi ono što je uvijek radio, ići prema situacijama koje ne želimo vidjeti u Kataloniji u smislu gospodarskih i društvenih sukoba", nastavio je španjolski ministar vanjskih poslova.

Atena: Prokatalonski anarhisti upali u španjolsko veleposlanstvo

Skupina samoproglašenih anarhista upala je u srijedu u španjolsko veleposlanstvo u Ateni bacajući letke u kojima se podržava katalonska neovisnost, potvrdili su dužnosnici veleposlanstva.

"Petnaest do dvadeset aktivista upalo je u veleposlanstvo i bacalo letke. Nisu ništa oštetili. Na lecima je pisalo 'solidarnost je oružje naroda'", rekao je dužnosnik veleposlanstva za Reuters.

Grčka policija objavila je da je uhitila 19 osoba. Policijski dužnosnik kazao je da je skupina prosvjedovala u korist katalonske neovisnosti. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene