Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

BiH trenutačno je u velikoj političkoj krizi no ona se nije mogla izbjeći jer je došlo vrijeme da se nađu trajna rješenja za probleme koji su je opterećivali proteklih dvanaest godina, izjavio je danas u Sarajevu član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić.


"Kriza je prisutna odavno no ona se zaobilazila linijom manjeg otpora", kazao je Silajdžić gostujući na tribini nevladine udruge "Krug 99".

Vezani članci Anja Gvozdanović, sociologinja s Instituta za društvena istraživanja Sociologinja o okupljanjima mladih: "Krize poput ove su kao povećalo, dolaze do izražaja razlike u privilegijama" Kuća sina župana Žinića Kuća sina župana Žinića sada dobila crvenu naljepnicu iako je oštećena još u ratu: "Zgodno je što je napuštena i neodržavana"

Kazao je da je ključno pitanje za BiH njen unutarnji preustroj
odnosno dogovor o izmjenama Ustava kojima bi se moralo osigurati da država prestane biti obilježena etničkim podjelama.

"Ovo je nametnuta situacija", kazao je Silajdžić ocjenivši da je
jedino razmno rješenje da BiH bude ustrojena po prirodnim regijama, tim prije što je to trend u svim europskim i demokratski uređenim državama.

Dodao je da se ipak ne može zanemariti činjenica da se na krizu u BiH utječe i iz Beograda.

Silajdžić je ponovio ocjenu da vlasti u Srbiji svoj utjecaj na BiH
sada koriste ne bi li isposlovali povoljnije rješenje za status
Kosova.

Lideri političkih stranaka iz BiH na sastanku održanom 22. studenoga dogovorili su se da sadašnju krizu počnu rješavati tako što će pokušati usuglasiti novi poslovnik o radu Parlamenta BiH.

To je tražio i visoki predstavnik Miroslav Lajčak kada je 19.
listopada namentuo odluku o novom načinu rada Vijeća ministara postavivši 1. prosinca kao rok za slične korake i u državnom parlamentu.

Ukoliko bi lokalni političari sami postigli dogovor o novom
poslovniku, otvorila bi se i mogućnost rješenja krize funkcioniranja Vijeća ministara BiH koje je u ostavci od 1. studenoga.

Predstavnici Silajdžićeve Stranke za BiH (SBiH), Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika te HDZ-a BiH i HDZ-a 1990. postigli su načelni dogovor o novom poslovniku no njega je odbacila Stranka demokratske akcije (SDA).

Na sjednici Glavnog odbora SDA održanoj u subotu donesen je zaključak da je taj dogovor ispod razine zahtjeva visokog predstavnika Miroslava Lajčaka da se osigura novi postupak odlučivanja kojim će se izbjeći blokade rada Parlamenta.

Prihvaćena je ocjena predsjednika stranke Sulejmana Tihića da bi usvajanje prijedloga da se entitetska većina pri glasovanju određuje na temelju broja izabranih zastupnika umjesto prema broju onih koji nazoče sjednicama zapravo bilo neprimjereno popuštanje Dodiku.

"To bi značilo početak kraja države BiH", izjavio je Tihić na sjednici Glavnog odbora SDA.

Dodik je nakon posljednjeg sastanka političkih lidera upozorio da neće pristati ni na kakve nove dogovore i reforme sve dok se ne prihvate njegovi zahtjevi da se preinače ili povuku Lajčakove odluke o načinu odlučivanja u Vijeću ministara i u Parlamentu BiH.