Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poznati filozof EU čelnicima:

'Krediti nisu dovoljni, jačajte nadnacionalnu solidarnost!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Cijenjeni njemački filozof Jürgen Habermas (83) oštro je kritizirao politiku EU rekavši da se ona 'srozala na razinu tehnokracije koja se prilagođava financijskim tržištima'. Predavanje je slušao i čelnik Europskog vijeća van Rompuy.

Ugledni njemački filozof Jürgen Habermas održao je predavanje na Katoličkom sveučilištu u belgijskom Leuvenu, koje je pozorno slušao i predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy, piše Deutsche Welle.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Poslan politički signal Plenković o otvaranju pregovora BiH i Europske unije: Otkrio kada će odluka biti donesena Ivana Petrović, urednica vanjske politike Dnevnika Nove TV Analiza Ivane Petrović Čelnici EU-a na najneizvjesnijem samitu posljednjih godina: "Oko dvije točke mora se postići konsenzus, a Orban opet pravi probleme"

Predavanje 83-godišnjeg Habermasa pod nazivom 'Demokracija, solidarnost i europska kriza' pratilo je 500 studenata u samoj dvorani, a u publici je bio i predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy, čovjek koji je odgovoran za koordinaciju mjera protiv krize u EU.

'Krediti nisu dovoljni - neophodni su i solidarnost i kooperativan pristup'

Habermas je oštro kritizirao politiku Europske unije rekavši da se ona srozala na razinu tehnokracije koja se prilagođava financijskim tržištima. Međutim, po njegovim riječima, potrebno je razviti nadnacionalnu demokraciju, u kojoj i dalje ima mjesta za nacionalne države, koje bi morale predati nadležnosti iz domene svog suvereniteta.

'Ako žele sačuvati monetarnu uniju, više nije dovoljno da se daju krediti kako bi se popravila konkurentnost prezaduženih zemalja, kada se uzmu u obzir njihove strukturne razlike. To nije dovoljno!', bio je izričit Habermas.

Dodao je da je nužna solidarnost i kooperativan pristup, koji mora proisteći iz zajedničke političke perspektive. Zatražio je i političku demokratizaciju Europske unije kao i demokratsku kontrolu Europskog vijeća, čiji je predsjedatelj Herman van Rompay pažljivo slušao predavanje. Habermas je zahtijevao sazivanje novog Konventa koji bi predložio novi ugovor za Europsku uniju. 

Njemačka ima ključ promjene, ali ne smije ići u smjeru 'njemačke Europe'

Njemački filozof je rekao da ključeve promjene Unije u rukama drži njemačka vlada. Ta zemlja, po njegovom mišljenju, ima vodeću ulogu u Uniji na osnovi ekonomske snage i brojnosti stanovništva, ali ni u kojem slučaju se ne bi smjela uputiti na samostalan nacionalni put. Ne radi se o 'njemačkoj Europi' već o 'Njemačkoj u Europi', naglasio je njemački filozof.

Predsjedatelj Europskog vijeća Herman van Rompuy se prisjetio kako je i on 1968. počeo studirati filozofiju, a već tada je Habermas bio poznat kao profesor sociologije na Frankfurtskom sveučilištu. 

Van Rompuy odgovorio:'Političari i intelektualci imaju različite odgovornosti'

Van Rompuy ne krije da izuzetno cijeni njemačkog filozofa, no s njim se i nije složio po mnogim pitanjima.

'Nismo se baš u svemu složili, profesore, jer političari i intelektualci prirodno imaju različite uloge i različitu vrstu odgovornosti.'

Van Rompuy je u svom kratkom obraćanju proturječio Habermasu, tvrdeći da su brige o iskušenju da neke članice Unije, recimo Njemačka, pođu svojim putem pretjerane. Van Rompuy je naglasio da su sve članice dobro integrirane u Uniju i da je nastao osjećaj zajedništva.

Habermas je rekao, da ima razumijevanja da Europsko vijeće oklijeva s donošenjem dalekosežne odluke:

'Nitko ne odustaje rado od vlastite moći, ali ekonomske činjenice će iznuditi promjenu', poručio je 83-godišnji njemački filozof Jürgen Habermas čelnicima Europske unije s predavanja na belgijskom sveučilištu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene