Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Raka je danas praktički glavni grad takozvane Islamske države, U ofenzivi neće sudjelovati turske snage, dogovoreno je sa saveznicima.


Arapsko-kurdske snage uz podršku Washingtona pokrenule su danas ofenzivu za koju je mobilizirano 30.000 boraca radi zauzimanja Rake, de facto glavnog grada skupine Islamska država (ISISI) u Siriji.

Vezani članci Slika nije dostupna Rusija optužuje SAD: ''Raka je izbrisana s lica zemlje, podsjeća na Dresden 1945.'' Slika nije dostupna Paravojske u Siriji tvrde: U ofenzivi protiv Islamske države osvojili smo najveće naftno polje u Siriji

"Počinje velika bitka za oslobođenje Rake i okolice", rekla je Džihan Šeik Ahmad, glasnogovornica Sirijskih demokratskih snaga (SDF) na tiskovnoj konferenciji u Ain Isi, gradu udaljenom pedesetak kilometara od uporišta džihadista.

Dopisnik agencije France Presse, koji je nazočio konferenciji za novinare, vidio je više desetaka naoružanih boraca u vozilima koja su se kretala prema fronti.

"Raku će osloboditi njezini sinovi i arapske, kurdske i turkmenske frakcije, borci junaci pod stijegom SDF-a, uz aktivno sudjelovanje Postrojbi za zaštitu kurdskog naroda (YPG) u koordinaciji s međunarodnom koalicijom koju vode Sjedinjene Države", navodi se u priopćenju SDF-a.

Arapsko-kurska koalicija tvrdi da se dogovorila sa Sjedinjenim Državama da Turska ne sudjeluje u ofenzivi.

"Sirijske demokratske snage su se definitivno složile s međunarodnom koalicijom da Turska, i pobunjenici koji su im saveznici, neće sudjelovati u ofenzivi na Raku", rekao je glasnogovornik SDF-a Talal Sello.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je 27. listopada da će se vojne operacije koje Turska vodi na sjeveru Sirije proširiti na Raku. (Hina)