Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OČEKUJE DA ĆE SCHMIDT NAMETNUTI IZMJENE

Kovač: "Srpski nacionalizam je uništio predratnu BiH, a bošnjački nacionalizam ruši današnju BiH"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši hrvatski šef diplomacije Miro Kovač izrazio je očekivanje da će visoki međunarodni predstavnik u BiH Christian Schmidt nametnuti izmjene Izbornog zakona kako bi se prestalo s diskriminacijom Hrvata te ocijenio kako je za tu zemlju danas najpogubniji bošnjački nacionalizam.

"Nadam se da će gospodin Schmidt shvatiti da se radi o rušenju dejtonske Bosne i Hercegovine i prekinuti višedesetljetnu diskriminaciju Hrvata u BiH", rekao je bivši hrvatski šef diplomacije Miro Kovač za Radio televiziju Herceg Bosne iz Mostara.

Pojasnio je kako Bošnjaci nametanjem političkih predstavnika Hrvatima ruše Daytonski mirovni sporazum.

"Danas je najveća opasnost za Bosnu i Hercegovinu od bošnjačkog nacionalizma. Srpski nacionalizam je uništio predratnu BiH, a bošnjački nacionalizam ruši današnju BiH", dodao je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna nema dogovora Izetbegović najavio pritisak zbog izbornog zakona u BiH: "Moramo jasno formulirati granice"

Pročitajte i ovo Christian Schmidt Stanje u BiH Schmidt o Izbornom zakonu: "Opet ću djelovati ako se političari u BiH ne dogovore. Slijede i kazne.."

Nakon prošlotjednih prosvjeda u središtu Sarajeva, njemački političar na čelu međunarodne uprave Christian Schmidt nametnuo je tehničke izmjene izbornog zakona. Izostale su političke reforme Izbornog zakona koje su prvotno procurile u javnost, a koje su podrazumijevale smanjivanje mogućnosti da četiri puta brojniji Bošnjaci već na sljedećim izborima nametnu Hrvatima izaslanike u Dom naroda Federacije BiH, te ovaj narod izbace iz izvršne vlasti u tome entitetu. U tri navrata do sada glasovima dominantno bošnjačkih birača Željko Komšić je biran za hrvatskoga člana BiH Predsjedništva.

Kovač je dodao kako su prosvjedi u Sarajevu protiv Schmidta i Hrvata bili politički montirani te podržani od Islamske zajednice. Izrazio je očekivanje da će Hrvatska još snažnije, ali diplomatski 'lupiti šakom o stol' kako bi objasnila ključnim silama da se ne dopušta nastavak preglasavanja Hrvata i uništavanje BiH.
"Ako se želi spasiti ovakva BiH onda treba pristupiti izmjenama Izbornog zakona. Ono što je pravedno i ustavom zajamčeno, te potvrđeno presudom Ljubić", rekao je bivši hrvatski šef diplomacije.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene