Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žele li kosovske institucije?

Kosovski Srbi zakazali referendum

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Skupštine većinski srpskih općina Sjeverna Mitrovica, Zvečan i Zubin Potok na sjeveru Kosova odlučile su u srijedu da se 14. i 15. veljaća iduće godine održi referendum na kojem će se njihovi građani izjasniti da li žele kosovske institucije.

'Referendumom ćemo pokazati da narod koji živi na sjeveru Kosova, ne želi biti dio kosovskih institucija. Ne namjeravamo prejudicirati status i da se izdvajamo, već da dijelu međunarodne zajednice i Albancima 'izbijemo' izgovor da Srbi sa sjevera žele kosovske institucije i da se integriraju, ali da su protiv toga samo predsjednici općina', rekao je predsjednik općine Sjeverna Mitrovica Krstimir Pantić.

U Leposaviću će u četvrtak biti održane konzultacije o tome kada će i da li će sjednica o referendumu biti održana. Načelnik kosovskomitrovačkog okruga Radenko Nedeljković je rekao da je ideja o referendumu nastala kada se shvatilo da se cilj ne može ostvariti samo barikadama. Dogovori postignuti u Bruxellesu između pregovarača Srbije i Kosova su štetni i otežali su život na Kosovu, ocijenio je Nedeljković.

U obrazloženju inicijative za raspisivanje referenduma u Zvečanu navedeno je da i pored opredjeljenja građana i općina da se rješenje nađe kroz politički proces i u skladu s rezolucijom 1244 Vijeća sigurnosti UN-a i dalje traje pritisak na sjever Kosova i Srbiju, a nisu otklonjene ni 'prijetnje za nasilnu promjenu realne situacije na terenu'. Zasada nema reakcije kosovskih a niti međunarodnih institucija na najavljeni referendum Srba sa sjevera Kosova. (Hina)

Pročitajte i ovo Xhelal Svecla Sudionici su identificirani Kosovski ministar unutarnjih poslova priziva podnošenje tužbe protiv napadača u Banjskoj: "Ta skupina bavila se kriminalnom djelatnošću i ranije" Poruke, cvijeće i svijeće ispred škole za ljude ubijene u beogradskoj školi Očajno razdoblje za susjede Dvije tragedije urezale su se u tkivo moralno posrnule Srbije, a pamti se i diplomatski rolerkoster s Hrvatskom

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene