Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Skupštine većinski srpskih općina Sjeverna Mitrovica, Zvečan i Zubin Potok na sjeveru Kosova odlučile su u srijedu da se 14. i 15. veljaća iduće godine održi referendum na kojem će se njihovi građani izjasniti da li žele kosovske institucije.


'Referendumom ćemo pokazati da narod koji živi na sjeveru Kosova, ne želi biti dio kosovskih institucija. Ne namjeravamo prejudicirati status i da se izdvajamo, već da dijelu međunarodne zajednice i Albancima 'izbijemo' izgovor da Srbi sa sjevera žele kosovske institucije i da se integriraju, ali da su protiv toga samo predsjednici općina', rekao je predsjednik općine Sjeverna Mitrovica Krstimir Pantić.

U Leposaviću će u četvrtak biti održane konzultacije o tome kada će i da li će sjednica o referendumu biti održana. Načelnik kosovskomitrovačkog okruga Radenko Nedeljković je rekao da je ideja o referendumu nastala kada se shvatilo da se cilj ne može ostvariti samo barikadama. Dogovori postignuti u Bruxellesu između pregovarača Srbije i Kosova su štetni i otežali su život na Kosovu, ocijenio je Nedeljković.

U obrazloženju inicijative za raspisivanje referenduma u Zvečanu navedeno je da i pored opredjeljenja građana i općina da se rješenje nađe kroz politički proces i u skladu s rezolucijom 1244 Vijeća sigurnosti UN-a i dalje traje pritisak na sjever Kosova i Srbiju, a nisu otklonjene ni 'prijetnje za nasilnu promjenu realne situacije na terenu'. Zasada nema reakcije kosovskih a niti međunarodnih institucija na najavljeni referendum Srba sa sjevera Kosova. (Hina)

Vezani članci Kosovski ministar Xhelal Svecla Kosovski šef policije o napetostima sa Srbijom: "Mi smo spremni na sve. Naši saveznici su tu kako bi jamčili da možemo spriječiti ludi potez bilo koga" Kriza na Kosovu - 4 Kriza na Kosovu se nastavlja, Vučić se sastaje s Ursulom von der Leyen
Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju