Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Kosova Fatmir Sejdiu, koji predvodi pregovarački tim te pokrajine na razgovorima o njezinu statusu, odbacio je prijedlog predstavnika EU u međunarodnoj pregovaračkoj trojki Wolfganga Ischingera o neutralnom rješenju za status Kosova.


"Naše stajalište je poznato. Mi ne prihvaćamo nikakvo drugo rješenje osim neovisnosti Kosova", rekao je Sejdiu o Ischingerovu prijedlogu koji bi on trebao podnijeti na predstojećem sastanku izaslanstava Prištine i Beograda.

Vezani članci Slika nije dostupna Kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu podnio ostavku Slika nije dostupna Srpski Hakeri napali web stranicu kosovskog predsjednika

Ischinger je izjavio u utorak da su svi prijedlozi trojke, koju čine EU, SAD i Rusija, do sada bili odbijeni i od srpske i od albanske strane i najavio da će on i njegovi kolege iz SAD-a i Rusije tražiti dozvolu svojih vlada da prezentiraju dogovor pod radnim nazivom "neutralni status".

Taj prijedlog predviđa gospodarsku suradnju, trgovinu i zajedničku borbu protiv kriminala, ali se nigdje ne spominje status Kosova.

I ministar za Kosovo u vladi Srbije Slobodan Samardžić danas je također ocijenio kao neprihvatljiv takav prijedlog pregovaračke trojke, javljaju srpski mediji.