Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kosovo za sada neće odrediti datum proglašenja neovisnosti Kosova iako je važno da se to što prije dogodi, izjavio je kosovski predsjednik i voditelj pregovaračkog tima Fatmir Sejdiu.


Sejdiu se vratio u Prištinu nakon sastanka u austrijskom Badenu na kojem izaslanstva Prištine i Beograda nisu uspjela doći do kompromisa o statusu Kosova.

Vezani članci Vladimir Putin i Aleksandar Vučić Srbi bijesni na Putina, tvrde da im je okrenuo leđa: "Zar ovako, braćo Rusi?" Slika nije dostupna Obljetnica smrti Ibrahima Rugove

'Bio je to posljednji sastanak s međunarodnom trojkom i srpskom stranom i okončan je krug dodatnih pregovora od 120 dana. Nije došlo do suglasnosti pregovaračkih strana, odnosno Prištine i Beograda, i sada očekujemo izvješće koje će trojka Kontaktne skupine predati glavnom tajniku UN-a. Mi smo zastupali ono što je vizija i želja građana i naroda Kosova- neovisnost. Srpsko izaslanstvo je inzistiralo na tome da Kosovo da stavi pod nadzor i uspostavi nad njim vladavinu, što je nemoguće', izjavio je Fatmir Sejdiu.

Sejdiu je rekao da će kosovska Skupština Kosova donijeti odluku o proglašenju neovisnosti, ali nije rekao kad će to biti. Naglasio je važnost stalnih konzultacija sa SAD-om i EU-om.

Predsjednik Demokratske partije Kosova Hashim Thaqi, koji će vjerojatno biti budući kosovski premijer, izjavio je da se sada u nastavku očekuje samo odluka o neovisnosti.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju