Aleksandar Vučić i Ivica Dačić (Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL)
Aleksandar Vučić i Ivica Dačić (Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL) Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL

Odluku većine članica Opće skupštine Interpola da Kosovo ne prime u tu organizaciju najviši dužnosnici Srbije ocijenili su u utorak kao diplomatsku pobjedu Beograda i uspjeh u borbi sa stajalištima moćnih zemalja svijeta koje su bile na strani Prištine.


Srbijanski šef države Aleksandar Vučić izjavio je na izvanrednoj tiskovnoj konferenciji kako je "ponosan na borbu Srbije, koja se uspjela izboriti protiv najmoćnijih sila svijeta" i "pokazala koliko je vrijedno čuvati svoju slobodu, integritet i neovisnost", dok je šef diplomacije Ivica Dačić ishod glasovanja nazvao "debaklom" koji je doživjela politika Prištine.

Vezani članci Aleksandar Vulin, Gordan Grlić Radman Vulin žestoko napao hrvatskog šefa diplomacije: ''Na to može odgovoriti samo medicina" Aleksandar Vučić Aleksandar Vučić: „Beograd neće pristati na ultimatume Kosova, neće biti lako onima koji su mislili da će Srbiji uzeti sve“

Vučić i Dačić održali su zajedničku tiskovnu konferenciju nakon što je iz Dubaija stigla vijest da Kosovo ni nakon četvrtog pokušaja za posljednjih osam godina nije uspjelo dobiti dvotrećinsku potporu država članica Interpola za prijem u tu međunarodnu policijsku organizaciju. Vučić je poručio kako se na današnju odluku ne smije reagirati euforično, ocijenivši da Srbija, premda "mala ali prkosna zemlja", svoju buduću politiku "ne treba temeljiti na inatu, već na racionalnom pristupu" i težnjama ka kompromisu.

Vučić je najavio da će Srbija surađivati i sa zemljama koje su glasovale za prijem Kosova u Interpol te naveo da prilikom glasanja "nije bilo ni blizu dvije trećine" potrebnih glasova. On je pozvao vlasti u Prištini da ukinu porez na robu iz Srbije i naglasio kako ne želi da Priština neuspjeh u Interpolu shvati kao debakl, kako ga je ocijenio šef diplomacije Ivica Dačić, "već kao otrežnjenje".

"Želim da dožive kao malo otrežnjenje i da razumiju da svijet nije unipolaran, da je rješenje u razgovoru i dogovoru s Beogradom, a ne u tome što će netko Srbiji nametati rješenje", rekao je Vučić inzistirajući da "Srbija nije zemlja koju je lako uniziti, pobijediti i pregaziti". Želim vjerovati da će ovo biti jasan poziv svima u Europi i svijetu da razumiju kako se stvari ne rješavaju jednostranim pritiscima, već da pokušamo stvari rješavati dogovorom i razgovorom, rekao je Vučić.

Srbijanski šef diplomacije rekao je kako on "ne mora biti suzdržan", a ishod glasovanja u Dubaiju nazvao je "velikom pobjedom Srbije i srpskog naroda" koja pokazuje "da se bez dogovora sa Srbijom ne može ništa uraditi"."Što se mene tiče - oni su doživjeli debakl", rekao je Dačić na zajedničkoj konferenciji sa srbijanskim predsjednikom. Dačić je ocijenio da je Kosovo "na silu" pokušalo ući i u UNESCO smatrajući kako je "dovoljno da velike sile napišu zahtjeve" te da će "ostale zemlje to bez pogovora prihvatiti".

Opća skupština Interpola

Po Dačićevu prebrojavanju, Kosovu je od 192 zemlje članice nedostajalo 36 glasova da bi postalo članicom Interpola. Opća skupština Interpola danas je, na sastanku u Dubaiju, ponovo odbila zahtjev za članstvom Kosova. Ovo je treći put od 2015. da je odbijena kandidatura Kosova te je Priština u priopćenju izrazila "duboko razočaranje" i neuspjeh pripisala nesmiljenoj kampanji susjedne Srbije protiv kandidature koja je "tehničke, a ne političke prirode". Za kosovsku vladu to je još jedan "dokaz da se Beograd protivi Kosovu i normalizaciji odnosa" s Prištinom.

Odluka o članstvu se u Interpolu donosi dvotrećinskom većinom. Na istom skupu u članstvo su primljeni Kiribati i Vanuatu. Kosovo je do sada priznalo 115 zemalja, no zbog veta Rusije i Kine još uvijek nije član UN-a, iako je ta mlada država primljena u više međunarodnih institucija poput Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Svjetske banke i Međunarodnog Olimpijskog odbora (IOC). Američko veleposlanstvo u Prištini osudilo je srbijansku kampanju usmjerenu protiv primanja Kosova u Interpol, prenosi agencija Dpa. (Hina)