Austrijski vicekancelar i predsjednik desno-populističke Slobodarske stranke Austrije (FPÖ) Christian Strache ponudio je uoči parlamentarnih izbora u Austriji 2017. jednoj ruskoj poduzetnici prednost pri dodjeli javnih natječaja u zamjenu za donacije za predizbornu kampanju FPÖ-a, javljaju njemački mediji Der Spiegel i Sueddeutsche Zeitung u petak pozivajući se na tajno snimljene videosnimke. Nakon što je izbio skandal, Strache je podnio ostavku.

Galerija


Na snimkama koje su dostavljene njemačkim medijima se vidi tadašnji predsjednik FPÖ-a Christian Strache kako zajedno sa svojim suradnikom Johannom Gudenusom, sadašnjim predsjednikom zastupničkog kluba FPÖ-a, u srpnju 2017., dva mjeseca uoči parlamentarnih izbora u Austriji, u vili na Ibizi razgovaraju s jednom ženom koja se predstavlja kao nećakinja ruskog oligarha.

Na snimci navodna bogatašica iz Rusije govori o tome kako njezin ujak želi uložiti 250 milijuna eura u austrijsko gospodarstvo. Iako je sugovornica u nekoliko navrata ponovila kako se radi o ilegalnom novcu, Strache i Gudenus su nastavili razgovore i navodnoj investitorici ponudili kupnju najtiražnijeg austrijskog dnevnika Kronen Zeitung.

"Ako tri tjedna uoči izbora preuzmete Kronen Zeitung i podržite nas da dođemo do vrha, onda možemo pričati o svemu", rekao je Strache u videu.

Der Spiegel i Sueddeutsche Zeitung govore o "klasičnoj namještaljci" u koju je uvučen aktualni vicekancelar. Strache i Gudenus na videosnimci očito su pod utjecajem alkohola.

FPÖ govori o "ilegalnim snimkama“ i najavljuje pravne korake. Glavni tajnik stranke Christian Hafenecker je naglasio kako ni Strache ni Gudenus nisu "ni na koji način“ materijalno profitirali kao rezultat ovog razgovora.

Sam Strache je pisano priopćio kako se radilo o "čisto privatnom" susretu i kako je tijekom razgovora u više navrata upozorio na "potrebu pridržavanja austrijskih zakona“.

Hafenacker je u priopćenju postavio pitanje tko tjedan dana uoči izbora za Europski parlament ima koristi od objavljivanja ovih snimaka.

On je upozorio na sličnosti s aferom Silberstein iz predizborne kampanje 2017. kada je politički savjetnik Tal Silberstein, koji je radio za socijaldemokrate, preko lažnih Facebook stranica pokušavao diskreditirati kandidata pučana Kurza.

Objavljivanje videa u petak navečer je u Austriji među oporbom odjeknulo poput bombe a većina oporbenih političara traži raspisivanje novih izbora.

„Ovo je najveći politički skandal u poslijeratnoj povijesti Austrije. Kancelaru ne preostaje ništa drugo nego odlazak predsjedniku i raspisivanje novih izbora“, rekla je predsjednica oporbene ljevičarske Socijaldemokratske stranke Austrije (SPÖ) Pamela Rendi Wagner.

Predsjednica liberalne stranke Neos Beate Meinl-Reisinger izjavila je kako nakon ovog skandala FPÖ više ne može ostati u vladi.

„Ovo je nevjerojatno. Ovo je najkorumpiranije i najodvratnije što sam ikada vidjela. Strache mora dati ostavku“, rekla je Meinl-Reisinger.

Austrijska pučka stranka (ÖVP) koja zajedno sa slobodnjacima tvori vladajuću koaliciju se dosad nije oglasila u svezi sa skandalom u koji je upleten njezin manji partner.

Predsjednik ÖVP-a i austrijski kancelar Sebastian Kurz najavio je da će u svezi sa skandalom i mogućim posljedicama u subotu obratiti javnosti.

Strache ponudio ostavku, austrijski kancelar prihvatio

Austrijski kancelar Sebastian Kurz sastao se sa svojim zamjenikom Heinz-Christianom Stracheom nakon objave videosnimke koja koalicijskog partnera sumnjiči za pokušaj korupcije, javlja Reuters pozivajući se na austrijsku agenciju APA-u.

Austrijska koalicijska vlada na rubu je raspada u subotu pošto su njemački mediji objavili videosnimku na kojoj Strache nudi ruskoj kompaniji pogodovanje u zamjenu za političku potporu.

Kako je objavljeno kasnije tijekom dana, Strache je nakon sastanka s kancelarom Kurzom ponudio ostavku, što je Kurz i prihvatio. Stracheov odlazak ostavit će Kurzu skučeni manevarski prostor - ili će morati raspisati nove izbore ili će pokušati održati koaliciju s FPÖ-om. (Hina)

Zašto Merkel dolazi u Zagreb? ''Izvještaj Financial Timesa pokazuje koliko Plenković dobro kotira unutar EPP-a''