Obavijesti Video Pretražite Navigacija
mogući izvanredni izbori?

Austrijski vicekancelar zbog skandala dao ostavku: ''Ovo je politički atentat koji su inscenirale strane tajne službe''

Christian Strache (Foto: ATTILA KISBENEDEK / AFP)
Christian Strache (Foto: ATTILA KISBENEDEK / AFP) ATTILA KISBENEDEK / AFP
Aktualno Galerija Christian Strache (Foto: ATTILA KISBENEDEK / AFP) Christian Strache (Foto: ATTILA KISBENEDEK / AFP) Foto: ATTILA KISBENEDEK / AFP +0 Christian Strache (Foto: HELMUT FOHRINGER / APA / AFP) Galerija 1/2 >>
Austrijski vicekancelar i predsjednik Slobodarske stranke Austrije (FPÖ) Heinz-Christian Strache podnio je u subotu ostavku na sve svoje funkcije nakon što je objavljena snimka na kojoj je ruskoj poduzetnici 2017. u vili na Ibizi ponudio pogodovanje pri dodjeli javnih natječaja ukoliko ona financijski pomogne FPÖ-u da dođe na vlast.

Austrijski mediji istodobno javljaju kako će kancelar Sebastian Kurz u toku dana odbaciti daljnju suradnju s FPÖ-om čime bi bio otvoren put za nove izbore.

Pročitajte i ovo Preplašena djevojčica U garažama i stanovima Strava u Austriji: 17 maloljetnika mjesecima seksualno zlostavljalo djevojčicu (12) Sebastian Kurz Proglašen krivim Novi problemi bivšeg austrijskog kancelara: Sebastian Kurz osuđen na osam mjeseci uvjetnog zatvora

''Žao mi je.To je bilo glupo, neodgovorno i jedna velika greška i zato sam kancelaru Kurzu ponudio svoju ostavku koju je on i prihvatio“, rekao je Strache u subotu na izvenrednoj konferenciji za tisak u uredu vicekancelara.

On je time reagirao na tzv. Ibiza skandal i objavljivanje videa na kojem Strache i njegov suradnik Johann Gudenus navodnoj ruskoj poduzetnici na ljeto 2017. u vili na Ibizi ponudio pogodnosti pri dodjeli javnih natječaja ukoliko ona financijski pomogne FPÖ-u da dođe na vlast.

Strache je objasnio da je pod utjecajem alkohola htio impresionirati navodu rusku poduzetnicu i zbog toga se ispričao i svojoj supruzi. "Ponašao sam se kao tinejdžer i time povrijedio osobu koja mi najviše znači", rekao je Strache.

''Politički atentat''

Strache je na početku obraćanja javnosti optužio ''strane obavještajne službe“ da stoje iza skandala oko videa koji su u petak poslijepodne objavili njemački mediji Der Spiegel i Süddeutsche Zeitung. ''Ovo je politički atentat koji su inscenirale strane tajne službe“, rekao je Strache.

FPÖ-ov političar i glavni kandidat na izborima za Europski parlament Haralad Vilimsky je insinuirao koje bi političke snage mogle stajati iza „ciljanog plasiranja“ dvije godine starog kompromitirajućeg materijala u javnost. ''Kome ovo sve skupa koristi? Ovo koristi Juncker, Merkel i Macronu“, rekao je Vilimsky uoči stranačkog skupa u Grazu.

Apelirao da se ne raskida koalicija

Čelništvo nad FPÖ-om bi trebao preuzeti Norbert Hofer. Strache je istodobno apelirao na kancelara Sebastiana Kurza da ne raskida vladajuću koaliciju.  ''Otkako je FPÖ na vlasti za Austriju je učinjeno mnogo toga i tu uspješnu suradnju ne bi trebalo prekidati“, rekao je Strache.

Austrijski kancelar i šef Austrijske narodne stranke (ÖVP) koja s FPÖ-om od kraja 2017. tvori vladajuću koaliciju u Austriji je za subotu poslijepodne najavio izjavu.

Austrijski mediji javljaju da će Kurz odbaciti daljnju suradnju s FPÖ-om, raspustiti vladu i od predsjednika Austrije Alexandra van Bellena zatražiti raspisivanje novih parlamentarnih izbora.

Njemačka kancelarka Angela Merkel u subotu u Zagrebu nije htjela komentirati političku krizu u Austriji prije kancelara Sebastiana Kurza, no istaknula je da u Europskoj uniji postoje struje koje žele urušiti taj savez.

Podsjetimo, Christian Strache ponudio je uoči parlamentarnih izbora u Austriji 2017. jednoj ruskoj poduzetnici prednost pri dodjeli javnih natječaja u zamjenu za donacije za predizbornu kampanju FPÖ-a, javljaju njemački mediji Der Spiegel i Sueddeutsche Zeitung u petak pozivajući se na tajno snimljene videosnimke. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene