Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bojao se?

Kopilot Germanwingsa koji je srušio avion u Alpama imao je problema s vidom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Problemi s vidom najnovija su dijagnoza koja se pripisuje kopilotu-ubojici Andreasu Lubitzu.

Kopilot Andreas Lubitz koji je navodno srušio avion Germanwingsa u francuskim Alpama te tako u smrt odveo 149 ljudi imao je problema s vidom. Zbog toga je potražio i liječničku pomoć, i to 10. ožujka, dakle samo dva tjedna prije nesreće. Dokaze o tome otkrila je policija u pretrazi njegova doma u Düsseldorfu.

S obzirom da je dobar vid jedan od glavnih preduvjeta za upravljanje zrakoplovom, nagađa se da bi upravo ti problemi, odnosno strah da su mu karijera pilota i životni san nepovratno ugroženi, mogli biti razlog zbog kojeg se Lubitz odlučio na koban čin, piše Daily Mail.

Koliko su bili ozbiljni njegovi problemi s očima, nije otkriveno. No, dvojica dužnosnika koji su upoznati s istragom kazali su za New York Times kako istražitelji nisu isključili mogućnost da su ti problemi s vidom možda bili psihosomatske prirode.

Naime, policija je u Lubitzovu stanu pronašla i nekoliko vrsta lijekova za liječenje psihičkih problema, što potkrepljuje nagađanja da je bolovao od ozbiljne depresije. Bolnica u kojoj se liječio u veljači i ožujku ove godine, i koja ima vlastitu okulističku kliniku, demantirala je da je kod njih bio zbog depresije, ali nisu željeli potvrditi je li ih posjetio zbog problema s vidom.

Njemačke novine Welt objavile su kako je policija pronašla dokaze da je Andreas Lubitz patio od 'burnout sindroma', koji nije rijetkost na poslovima s visokom razinom stresa.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Lagao na sve strane Curi sve više detalja o Lubitzu - no motiv je i dalje zagonetka Slika nije dostupna 'Ponekad se pitam..' Pilot predvidio scenarij rušenja zrakoplova Germanwingsa - prije dva mjeseca

Kopilot Lubitz je odlazio na odmor nedaleko područja na kojem je srušio zrakoplov

'Bio je emocionalno, mentalno i fizički iscrpljen', kazao je policijski izvor.

Njegova bivša djevojka, 26-godišnja stjuardesa Maria W. koja također radi u Germanwingsu, opisala je Lubitza kao nestabilnu osobu, i čovjeka u agoniji, koji je međutim vješto skrivao svoje mračne misli. Često bi se, kazala je, budio po noći i vrištao: 'Padamo! Padamo!'

S vremenom su je njegova stanja počela toliko plašiti, postao je agresivan, pa je odlučila prekinuti vezu. Nikada nije govorio o svojoj bolesti, no bila je, kazala je, svjesna da ide kod psihijatra.

Kada su prekinuli, navodno je neposredno prije tragedije, kupio dva nova Audija, za sebe i nju, kao bi mu se vratila.

Mediji su objavili i selfie koji je Andreas Lubitz napravio u svojoj kupaonici.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene