Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nacionalisti i krajnje desni radikali

Kontroverzna bojna Azov: Brane Mariupolj, ubijaju ruske generale i hvale se time - "Pokazali smo tko je veliki gazda i poslali okupatore u pakao"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruska vojska danima pokušava osvojiti lučki grad Mariupolj. 300.000 civila skriveno je u skloništima grada koji Ukrajina nije htjela predati niti nakon ruskog ultimatuma. Na videosnimkama koje dolaze iz Mariupolja su tenkovi bojne koja ga brani. Radi se o ekstremno desničarskoj kontroverznoj skupini Azov.

Brane Mariupolj, ubijaju ruske generale i hvale se time na društvenim mrežama profesionalno snimljenim videosnimkama i fotografijama na kojima nema cenzure.

Pročitajte i ovo Avdijivka Novi gubici Ukrajina ostala bez dijela teritorija: Obećana pomoć Zapada nije stigla Bojna Azov - 3 Branitelji Mariupolja u akciji Bojna Azov regrutira nove vojnike: "Spremni smo osloboditi teritorij"

Zloglasna bojna Azov na ulicama je jednog od većih gradova Ukrajine, Mariupolja, poznatog po brutalnim napadima ruske vojske.

Uz jednu od snimki koje su objavili piše da su tijekom bitke na ulicama Mariupolja uništena četiri tenka i nekoliko jedinica neprijateljskih oklopnih vozila. "Oklopnici Azova pokazali su neprijatelju tko je veliki gazda na ulicama Mariupolja i poslali okupatore u pakao", napisali su. Nije poznato kad je snimka nastala.

Od početka ožujka grad je pod opsadom, a na njega danonoćno padaju bombe. Građani su zatočeni u skloništima, s vrlo skromnim zalihama vode i hrane.

Mariupolj je ujedno i sjedište bojne Azov, dijela ukrajinske Nacionalne garde podređene Ministarstvu unutarnjih poslova.

Nacionalisti i krajnje desni radikali

Borci Azova su dobro uvježbani, a postrojba je sastavljena od nacionalista i krajnje desnih radikala. Samo njezino postojanje Rusija je koristila kao jednu od izlika za rat protiv Ukrajine, piše DW.

U početku je Azov bio dobrovoljačka policija koja se formirala u gradu Berdjansku kako bi podržala ukrajinsku vojsku u njezinoj borbi protiv proruskih separatista u istočnoj Ukrajini.

Izvorno su zagovarali jedinstvo istočnoslavenskih naroda - Rusa, Bjelorusa i Ukrajinaca, a pozornost je privukao njihov simbol koji se koristio i u SS trupama tijekom 2. Svjetskog rata, tzv. Wolfsangel.

Osnivač Azova diplomirani povjesničar

Andrij Biletski, 42-godišnji osnivač Azova, diplomirao je povijest na Nacionalnom sveučilištu u Harkivu. Godinama je bio aktivan na ukrajinskoj krajnje desnoj sceni.

U ljeto 2014. tada skromne snage Azova sudjelovale su u ponovnom preuzimanju Mariupolja od proruskih separatista.

Djelovali su kao bojna od jeseni 2014., a prema medijskim izvješćima, imali su oko 1000 boraca prije ruske invazije na Ukrajinu. Uz to, posjedovali su topništvo i tenkove.

Regrutiraju strance

2019. došlo je do pokušaja američkog Kongresa da se bojna proglasi "terorističkom organizacijom", ali to se nije dogodilo. Unatoč tome, Azov godinama održava kontakte s ekstremno desnim pokretima u inozemstvu, uključujući i Njemačku.

Bojna Azov izrasla je u legendu zbog ruske propagande. Grupa koristi društvene mreže za regrutaciju ekstremnih desničara iz drugih zemalja u Europi, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo, Italiju, Francusku, Grčku, skandinavske zemlje, Španjolsku, Slovačku i Češku.

Prema sporazumima o prekidu vatre iz Minska, stranim borcima nije dopušteno služiti u ukrajinskoj vojsci, ali unatoč tome, bojna još uvijek ima strane borce.

Brane Mariupolj

Lokalni mediji pišu da je bojna Azov primarna jedinica koja pokušava obraniti grad Mariupolj od invazije ruskih snaga. Nakon što je u zračnom napadu oštećeno rodilište i uništena dječja bolnica, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov ustvrdio je da se zgrada zapravo ne koristi, već da ju je zauzela bojna Azov, što je čini metom ruskih napada.

Pokazalo se da su te tvrdnje lažne, uz fotodokaze ozlijeđenih pacijenata nakon napada i nedavne aktivnosti na društvenim mrežama koje dokazuju da se objekt doista koristio kao bolnica.

Branili i Kijev

Azov je također igrao ulogu u obrani Kijeva, postavljajući zasjede na ruske tenkovske pukovnije i prisiljavajući ih na povlačenje. Ali dok se bojna bori protiv ruske prijetnje, razloga koji je bez sumnje vrijedan, njihove temeljne ideologije ne treba zaboraviti.

Članovi grupe redovito su bili slikani kako nose neonacističke i SS simbole, a njezin osnivač Andrij Biletski - vođa neonacističke Socijalno-nacionalne skupštine - rekao je da je "povijesna misija" Azova voditi "bijele rase" svijeta u posljednjem križarskom ratu za njihov opstanak.

Što je sljedeće za Azov?

Skupina bi čak mogla imati koristi od invazije na Ukrajinu, posebno nakon povlačenja Rusije ili mirovnog sporazuma uz posredovanje. Mediji Azov nazivaju "dobro podmazanim strojem za promidžbe", a mnoge od visoko proizvedenih snimki dronom i videosnimki napada na ruske trupe potječu iz te grupe, navodi National World.

Azov se vjerojatno nada kako će im videosnimke i fotografije pomoći u regrutiranju članova. Iako su njihove ambicije za budućnost Ukrajine trenutno nepoznate, jedan istaknuti član rekao je novinarima da je zemlji potrebno "da na vlast dođe snažan diktator koji bi mogao proliti puno krvi, ali ujediniti naciju u tom procesu".

Ako Ukrajina želi izaći kao pobjednik iz ovog sukoba, osnažena bojna Azov mogla bi predstavljati vrlo stvarnu prijetnju iznutra, a to bi ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom mogao postati problem. 

O ratu u Ukrajini iz minute u minutu čitajte >>OVDJE.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene